Skruuvi

Klubin skruuvimestari

Kauden 2022-2023 Klubin skruuvimestari on Raimo Mehtonen. Hän oli ylivoimainen voittaja,
vaikkei kyennyt osallistumaan kuin kuuteen yhdeksästä kilpailusta. Niissä hän saavutti peräti 874
pistettä, kun toiseksi tullut Pauli Leppä-aho sai tuloksekseen varsin hyvät 463 pistettä. Kolmanneksi
tuli Mauri Hattunen (273 pistettä) voittaessaan Antti Parkkisen vain kahdella pisteellä. Kaikkiaan
kk-kilpailuihin osallistui 24 eri pelaajaa, mutta heistä vain 15 osallistui vähintään kuudesti ja täten
skruuvimestaruuden tavoitteluun.

Syyskauden ohjelma

Skruuvarien syyskokous 6.9.2023 klo 14 Yläkellarissa. Asioina mm. Kk-kilpailujen pistelasku,
korttien jakomenetelmä ja osallistujamäärä, Syyskarnevaaleihin osallistuminen, Skruuvin käsikirjan
täydentäminen, Skruuvin nettisivut ja Skruuvin työvaliokunnan jäsenten vaihtuvuus.
Ennakkoilmoittautuminen olli.meretoja(at)fimnet.fi.

Syyskokouksen pöytäkirja 2023

Kuukausiskruuvit joka kk 3. keskiviikko klo 13:00 eli 20.9., 18.10., 15.11. ja 13.12. (2. ke).

Toro-skruuvi 28.10.2023 klo 10:00.

Skruuviakatemia on peruutettu syksyltä 2023. Lisätiedot: jaakko.karvonen(at)fimnet.fi.

Skruuvi Klubillamme

Skruuvi on 1870-luvulta juurensa saanut neljän hengen tarjoustikkipeli, joka kuuluu suomalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön. Klubimme on sen harrastuksen keskiössä ja Klubilla on liki 100 aktiivista skruuvaria. Peliä opetetaan joka syksy järjestettävässä Skruuviakatemiassa.

Yleisin pelitapamme on viikkoryhmät, joissa 4-5 pelaajan porukka valitsee itselleen sopivan vakioajan pelatakseen 3-4 tunnin session viikoittain. Tällaisia ryhmiä on liki 15. Klubi on julkaissut lukuisia skruuviteoksia, joista mm. Skruuvin käsikirja (2016) löytyy netistä.

Skruuvi on hyvin sosiaalinen peli. Vapaamuotoisuutta korostavat mm. kesäiset peliturnaukset Hangossa tai Kuopiossa sekä vuosittain järjestettävä viikon mittainen ns. korkean paikan leiri Garda-järven rannalla sijaitsevassa Salon kaupungissa.

Lisätietoja skruuvista ja sen pelaamisesta antavat mielellään Olli Meretoja (skruuvi(at)klubi.fi) ja Skruuviakatemian vetäjä Jaakko Karvonen (jaakko.karvonen(at)fimnert.fi).

Skruuvarien yhdyshenkilö on Olli Meretoja (olli.meretoja@fimnet.fi)

Toro-skruuvin 60 v juhlakilpailu

Arkkiatri Arvo Ylppö sai 75-vuotislahjaksi 1962 kollegoiltaan komean täyshopeisen härkäpatsaan – el Toro. Ylppö lahjoitti patsaan mieliharrastuksensa skruuvin vuosittain pidettävien kilpailujen kiertopalkinnoksi. Nämä kilpailut saivat nimensä patsaan mukaan, ja näin Toro-skruuvi on pelattu vuosittain vuodesta 1963 lähtien. Alkuun kilpailut järjestettiin Ylpön pelipäivänä, tiistaina, mikä osui lähimmäs hänen syntymäpäiväänsä 27.10., mutta viime vuosina vastaavana viikonloppuna.

Arvo Ylppö voitti itse nimikkokilpailunsa kahdesti, vuosina 1964 ja 1977. Viimeisen kerran hän osallistu kilpailuun vuonna 1987 –viikko 100-vuotispäivänsä jälkeen. Toron 60-vuotistaipaleen aikana kilpailussa on ollut yhteensä 31 eri voittajaa. Yksi skruuvari on voittanut Toron peräti 5 kertaa, Gunnar Laatio vv. 1988-1996, ja yksi peräti 4 kertaa, Pellervo Erkkilä vv. 220-2010. Juhani Gulin on Toron iäkkäin voittaja, kun hän 89-vuotiaana voitti kisan kolmannen kerran vuonna 2018.

Tämän syksyn Toro kisattiin 20 pelaajan voimin Klubin yläkellarissa 29.10.2022. Osallistujia oli Klubimme lisäksi Kuopiosta, Lappeenrannasta ja Mikkelistä. Kukin skruuvari pelasi jokaisen muun kanssa parina yhden alkupelin ja yhden kotkan sitsien määrän ollessa näin 19. Pisteet oli sovittu laskettavan ”raakapisteinä” eli sellaisina kuin ne jaosta syntyvät ilman mitään muunnoksia. Nautimme Johtokunta-kabinetissa lounaaksi lohikeiton ja illalliseksi kolmen ruokalajin menun. Kilpailun johtajana toimi Jaakko Karvonen ja pisteet kirjasi Mauri Hattunen.

Kilpailun jaot osoittautuivat melko visaiseksi ja kärkisijoitusten kilvoittelu oli tiukkaa. Kuten niin monesti aiemminkin, voittaja alkoi erottua joukosta jo melko varhaisessa vaiheessa. Lounaalle mennessä oli pelattu puolet (9) sitseistä ja selkeässä johdossa oli Jyrki Laukkanen seuraavien ollessa Risto Pirhonen, Seppo Järvinen ja Antti Parkkinen. Sitsien 10-15 aikana Jyrki Laukkanen lisäsi pisteitään vain 31 ja Antti Parkkinen 12, kun Risto Pirhonen kasvatti omiaan peräti 127 ja siirtyi johtoon. Seppo Järvinen menetti noissa sitseissä peräti 235 pistettä ja hänen voiton tavoittelunsa oli menetetty. Samalla alkoi ilmaantua kaksikin mustaa lammasta, Pellervo Erkkilä ja Juhani Isomeri, jotka olivat ennen lounastaukoa sijoilla 8 ja 12. He saivat kuvattujen sitsien aikana 113 ja 135 pistettä ja nousivat tässä vaiheessa sijoille 3 ja 4.

Viimeiset neljä sitsiä ratkaisivat lopputilanteen niin, että kärkikaksikko ja seuraavat kaksi asettuivat omille tasoilleen. Jyrki Laukkanen keräsi viimeisistä sitseistä 118, Pellervo Erkkilä peräti 181 ja Juhani Isomeri 121, kun Risto Pirhonen menetti 41 pistettä. Näin vuoden 2022 Toro-juhlakilpailun voitti kuopiolainen Jyrki Laukkanen ja niukasti toiselle sijalle nousi Pellervo Erkkilä. Juhani Isomeri sai pronssimitalin ja Risto Pirhonen tuli neljänneksi. Piste-ero seuraaviin oli jälleen selkeä.

Ohessa kuusi parasta Toro-kilpailijaa ja heidän pistesaaliinsa:

Jyrki Laukkanen Kuopio 344

Pellervo Erkkilä HSK 319

Juhani Isomeri HSK 251

Risto Pirhonen Kuopio 221

Pauli Leppä-aho HSK 138

Antti Parkkinen HSK 92

Illallisella pidettiin puhe Toro-skruuvin synnystä ja merkityksestä sekä jaettiin voittajien mitalit. Voittaja saa nimensä Toro-patsaan jalustassa olevaan hopealaattaan edeltävien 58 nimen jatkoksi (vuonna 2020 kilpailua ei voitu pitää koronapandemian vuoksi). Seremoniaan kuului, että edellisen vuoden voittaja ojentaa Toro-patsaan uudelle voittajalle ja nyt ”omistajuus” siirtyi veljesten kesken, koska Jyrki Laukkasen Aarno-veli Lappeenrannasta voitti Toron vuonna 2021.

Tänä vuonna ei ollut minkäänlaisia aikataulupaineita pelinopeuden suhteen ja tunnelma oli jälleen varsin leppoisa sekä veljellisen sydämellinen. Skruuvin henkeen kuuluu toisinaan arvaamatonkin hyvä tai huono tuuri ja kun sen kanssa oppii elämään, niin skruuvi on yksi maailman kiehtovimmista ja miellyttävimmistä taitopeleistä ja seurustelumuodoista.

Gardan korkean paikan leiri

Vuotuinen jo 10-vuotisperinteen mukainen korkean paikan leiri järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti lokakuun ensi viikkona helmikuisen vaikean koronatilanteen vuoksi. Helmikuisten 5-8 asteisten lämpötilojen vastineeksi osallistujat saivat nauttia Pohjois-Italian 17-22 asteen hyväilevistä syyssäistä. Näin ulkopeleille oli jopa loistavat olosuhteet. Suurimman turismisesongin jo kaikottua Salon kaupunki Garda-järven lounaisrannalla tarjosi jälleen mahtavat puitteet viikon peleille ja nautinnollisille ruokailuille. Tästä kaikesta voimme kiittää kuopiolaisia pelaajia, jotka aikoinaan loivat tämän korkean paikan leirin perustan.

Leiri tarjoaa upeat puitteet pelata viikon kuluessa liki 20 täyttä 28 jaon peliä ja saada näin uskomaton määrä kokemusta sekä halutessaan pohdintaa pelin kulusta ja maalauksista. Leirin vakiopaikka – sama kaupunki ja sama hotelli – antavat loistavat lähtökohdat valita Salon parhaista ravintoloista ja kahviloista ne, joissa parhaiten viihdymme ja nautimme aitoitalialaisesta ruokakulttuurista. Myös ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset kaupunkia tmpäröivillä kukkuloilla.

Kisat olivat tiukat, vaikka osallistujia olikin huomatavan vähän johtuen metsästys- ym. menoista sekä meitä kaikkia jossakin vaiheessa vaivaavista sairauksistakin. Gardalla pisteet lasketaan käsijaoista saatavilla raakapisteillä. Tämän syksyn Gardan kilpailut voiutti nyt jo 5. kerran Jaakko Karvonen peräti 840 pisteellä. Toiseksi tuli Raimo Mehtonen 614 pisteellä ja kolmanneksi pellervo Erkkilä ”vaatimattomalla” 183 pisteellä. Muille ei enää pluspisteitä riittänyt, mutta kukin nautti peleistä ja jännittävistä jaoista täysin rinnoin.

Ensi vuoden leiri järjestetään jälleen perinteiseen tapaan helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Skruuviakatemia

Syksyn Skruuviakatemia järjestetään marraskuun neljänä maanantaina klo 18-21 yläkellarissa. Akatemian vetäjänä toimii Jaakko Karvonen. Klubilla on tällä hetkellä 76 aktiivista skruuvaria ja Akatemian jälkeen saamme joukkomme varmasti muutaman uuden pelaajan. Tervetuloa mukaan!

Kuukausiskruuvit

Kuukausiskruuvit ovat Klubin ainoa säännöllinen skruuvikilpailumuoto. Kilpailuja pelataan joka kuukauden 3. keskiviikkona klo 14 alkaen (poikkeus joulukuu, jolloin 2. keskiviikko). Kilpailussa jokainen osallistuja pelaa kaikkien muiden kanssa yhden alkupelin ja yhden kotkan, minkä jälkeen parit vaihtuvat tietokoneen luoman kaavion mukaisesti. Pisteet lasketaan raakapisteinä ja vuoden skruuvimestari on se, joka onnistuu keräämään itselleen eniten pisteitä (edellytyksenä on osallistuminen vähintään kuuteen yhdeksästä kk-kilpailusta).

Syys- ja lokakuun kk-skruuveissa oli kummassakin 16 osallistujaa ja kahden kilpailun yhteispisteissä johtaa Eljas Soisalon-Soininen ja toisena on tiukasti Mauri Hattunen. Kun kunkin kisan voittaja saa yleensä 200-300 pistettä, niin paljon on vielä jakoja pelaamatta ennen kuin ratkeaa edes kärkisijoittuneiden nimet. Todennäköisesti vasta toukokuun kisa ratkaisee kauden mestaruuden.

Runsas osanotto kilpailuihin on kaikkien etu. Mauri Hattunen ottaa vastaan ilmoittautumisia. Hänelle voi ilmoittautua mihin tahansa tulevista peleistä milloin tahansa – ei tarvitse odottaa ilmoittautumiskehotusta.

Olli Meretoja Klubin skruuvimestari

Pelikauden 2021-2022 aikana pelattiin yhteensä 7 kk-kilpailua, kun sekä joulu- että tammikuu jäivät koronan vuoksi vaille kilpailuja. Kunkin pelaajan viiden parhaan pelituloksen keskiarvo määritti hänen sijoituksensa lopputuloksissa. Kilpailuissa oli neljästi 16 ja kolmasti 12 pelaajaa, jolloin pelattiin vastaavasti 30 tai 22 jakoa (1 alkupeli ja 1 kotka per sitsi). Pisteet laskettiin samoilla korteilla pelatun jaon sijoituspisteinä seuraavasti:

16 pelaajaa 12 pelaajaa
Jaon paras tulos 6 4
Jaon 2. paras 4 2
Jaon 3. paras 2 0
Jaon 4. paras 0 -
Maksimipisteet = 100% 180 88

Yksittäisten kk-skruuvien kolme parasta pelaajaa olivat

Syyskuu Enäjärvi - Hattunen - H Koivisto/Meretoja
Lokakuu Meretoja - Soisalon-Soininen - H Koivisto
Marraskuu Holttinen - P Koivisto - Jänne
Helmikuu Karvonen - Isomeri/Meretoja
Maaliskuu Isomeri - Karvonen - Meretoja
Huhtikuu Mehtonen - Erkkilä - Soisalon-Soininen
Toukokuu Mehtonen-Hiltunen/Karvonen/Meretoja

Ennen viimeistä kk-kisaa Meretoja oli johdossa, mutta haastajat olivat lähellä. Esim. Karvosen heikoin tulos oli ”vain” 36,7% ja jos hän olisi saavuttanut toukokuussa 58,9% ja Meretoja ei olisi parantanut omaa heikointa 50,0% tulostaan, Karvonen olisi voittanut Klubin mestaruuden. Nyt molemmat pelaajat jakoivat toukokuun toisen sijan tuloksella 56,7%.

Kokonaiskilpailussa Olli Meretoja saavutti parhaan viiden tuloksensa keskiarvon, 58,7%.
Toiseksi tuli Jaakko Karvonen 56,9% ja kolmanneksi Heikki Koivisto 55,1%.
Seuraavat kolme sijaa saavuttivat Pellervo Erkkilä, Eljas Soisalon-Soininen ja Juhani Isomeri.

Lämpimät onnittelut kaikille pelaajille!

Ensi kaudelle toivotaan lisää pelaajia jokaiseen kuukausikisaan. Mauri Hattunen on tuloksia kirjatessaan havainnut, että uudehkojen pelaajien riveistä on nousemassa ainakin 6-8 potentiaalisesti erittäin lupaavaa voittajakandidaattia. Tämä on upeaa skruuvin kehitystä Klubilla ja maassamme!

Nautinnollista kesää kaikille!

YTSM-kilpailuissa helsinkiläistä ylivoimaa

Lappeenrannassa pelattiin 16 skruuvarin voimin 19.3.2022 yhteistoimintaklubien SM-skruuvi. Kisat käytiin korttien käsijaoilla ja tulokset laskettiin raakapisteiden mukaisesti. Jännittävän kilpailun vopitti ylivoimaisesti Jaakko Koponen. Hopealle tuli Jaakko Karvonen ja pronssimitalin jakoivat Juhani Isomeri ja Eljas Soisalon-Soininen – kaikki klubiveljiämme. Viides sija meni Lappeenrantaan Niko Purhoselle ja kuudes Kuopioon Jyrki Laukkaselle.

Voittajan pisteet olivat peräti 520, kun muiden mitalistien pisteet olivat 246, 243 ja 243. Seuraaviin sijoihin oli jälleen huikea matka, kun Niko keräsi 147 ja Jyrki 15 pistettä. Muille pelaajille kertyikin sitten vain miinuspisteitä urheasta kilpailusta huolimatta.

Kevään 2022 ohjelma

Kuukausiskruuveja on nyt pelattu viisi kertaa, koska joulukuussa yksi pelaaja sairastui koronaan ja tammikuun kisaa ei voitu yleisen pandemiatilanteen vuoksi pelata. Loppukevään kilpailupäivät ovat 20.4. sekä 18.5. klo 14 yläkellarissa.

Skruuvin harrastajien määrä on jatkuvassa kasvussa, mutta koronapandemia rajoitti suuresti aktiivista pelitoimintaa vuonna 2021.

SKRUUVIN KÄSIKIRJA

HANDBOOK SKRUUVI

.Skruuvin pikaopas

Skruuviopas

Arkkiatri skruuvaamassa

Skruuvin vuosikertomus 2021

Skruuvin vuosikertomus 2019

Skruuvin vuosikertomus 2018

Skruuvin vuosikertomus 2017

Skruuvin vuosikertomus 2014

Skruuvin vuosikertomus 2013