Suomalainen kirjoituskilpailu 2022

Suomalaisen kirjoituskilpailun tulokset 2022

Nuoret kirjoittivat metsäsuhteestaan.

Suomalaisen kirjoituskilpailun 2022 voitti Iina Lemström Linnankosken lukiosta Porvoosta. Korkeatasoiseen kilpailuun osallistui yli 1200 opiskelijaa kaikkialta Suomesta. Kilpailun suojelijana toimi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Helsingin Suomalainen klubi on jo viitenätoista vuotena järjestänyt suomalaisen kirjoituskilpailun, jolla halutaan tarjota nuorille mahdollisuus harjoittaa ja kehittää äidinkielen taitoaan. Kirjoituskilpailun arvostelussa painotetaan kilpailun kummisedän, lehdistöneuvos Mikko Pohtolan toivomuksen mukaan hyvän, monipuolisen ja vivahteikkaan suomen kielen käyttöä.

Kilpailujen suojelijoiksi ovat alusta alkaen lupautuneet eduskunnan puhemiehet; toistaiseksi Sauli Niinistö, Eero Heinäluoma, Maria Lohela, Paula Risikko ja Matti Vanhanen.

Myös kilpailun projektiorganisaatio on koko viidentoista vuoden aikana säilynyt samana; siihen kuuluvat Suomalaisen klubin lisäksi Opetushallitus, Äidinkielenopettajain liitto sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajain liitto. Näin olemme pystyneet pitämään kilpailumme teemat ja kirjoitusaiheet sellaisina, että ne tukevat lukioittemme opetustavoitteita. Kustannusosakeyhtiö OTAVA ja Suomen Kuvalehti ovat tukeneet kilpailua arvokkaiden kirja- ja lehtipalkintojen muodossa.

Viidennentoista Suomalaisen kirjoituskilpailun teemana oli “Metsä”. Metsä on tärkeä osa suomalaista mielenmaisemaa, ja teeman kautta oli mahdollista käsitellä monipuolisesti Suomen ja suomalaisten historiaa, osaamista, kulttuuria ja identiteettiä, omaa luontosuhdetta ja metsien merkitystä ilmastolle.

Vuosi 2022 oli myös suuren muutoksen vuosi. Suomalaisten käsitys omasta turvallisuudestaan muuttui dramaattisesti helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kansalaisten ja poliitikkojen suuri enemmistö ja valtiojohto arvioivat pian sen jälkeen, että Suomen on liittouduttava sotilaallisesti taatakseen turvallisuutensa. Kilpailutehtävissä oli myös tähän tilanteeseen liittyvä ajankohtaisaihe.

Vaativat tehtävänannot ja niihin liittyvät aineistot haastoivat kirjoittajia venymään hienoihin suorituksiin. Ilahduttavan moni osasi käyttää myös aineistoja luovasti ja uskaltautui nojaamaan rohkeasti omiin näkemyksiinsä.

Aiheista suosituimmaksi nousi kysymys metsän merkityksestä minulle ja suomalaisille. Eettis-ekologinen ajattelu tuli esille nuorten kirjoituksissa. Teemaa käsiteltiin niin luonnonsuojelun kuin Suomen metsäntalouden kautta. Vahvasti nousi esiin myös suomalaisten myyttinen ja mytologinen suhde metsään.

Suomalainen kirjoituskilpailu 2022 sai innostuneen vastaanoton ja kirjoituksia tuli hyvin runsaasti. Loppukilpailuun lähetettyjen tekstien määrä oli selvästi korkeampi kuin edellisvuosina.

Yhteensä kilpailun aiheista oli kirjoitettu 1241 kirjoitusta 33 koulussa eri puolella Suomea. Loppuarvosteluun olivat opettajat valinneet määräaikaan mennessä ja sääntöjen mukaisesti 93 parhaaksi katsomaansa kirjoitusta.

Tulemme varmasti lähivuosikymmeninä näkemään näitä nyt palkittuja nuoria julkisuudessa kirjallisina tai yhteiskunnallisina vaikuttajina. Näin kilpailun kummisedän, klubin edesmenneen kunniapuheenjohtajan Mikko Pohtolan henkisessä testamentissaan ilmaisema toive tulee erinomaisesti täyttymään.

Ari Huovinen

Kilpailun johtaja

-------------------------------------

Arvosteluraati jakoi palkinnot seuraavasti:

TULOKSET

I PALKINTO

Iina Lemström Linnankosken lukio

"Tapiolan tyttärille suruistani puolet" LUE AINE

II PALKINTO

Niina Puhakainen Otaniemen lukio

"Metsä - suomalaisen onnen ja sisun tyyssija" LUE AINE

III PALKINTO

Hertta Valanta Lahden yhteiskoulun lukio

"Toisen kirkko on toisen metsäpalsta" LUE AINE

KUNNIAMAININNAT

Nora Koskenniemi Lahden yhteiskoulun lukio

"Metsästä kasvanut menestystarina" LUE AINE

Heljä Vääräniemi Taivalkosken lukio

"Olen hiljaa, jotta kuulen - myös metsässä" LUE AINE

Niilo Selin Tampereen klassillinen lukio

"Metsä - mikä sana, mikä merkitys!" LUE AINE

PALKINTOPERUSTEET

Palkitsemistilaisuus oli Kalevalan päivänä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen jakoi palkinnot parhaille kirjoittajille 28.2.2023