2017 Kunniamaininta 2

Leia Nummisalo

Kirkkaanturkoosi hame

2039. Saat vihdoinkin avata kirjeesi. Hurjat, villit teinivuotesi ovat jo historiaa. Enää et juttele syvällisiä sängyllä aamuun asti, katsele suosikkileffoja viidettä kertaa uudestaan etkä myöhästele tapahtumista. Bussissa ei kuljettajaa moikata, ja huonosti suomea puhuva taksikuski saa tuiman katseen kulmien alta. Avioliiton solmit vähän tylsän, mutta ihan hyvän ja säädyllisen henkilön kanssa.

Toivottavasti juhlistat 40-vuotissyntymäpäivääsi rauhallisesti oopperassa kunnollisen aviopuolisosi kanssa. Sen jälkeen vietät merkityksetöntä iltaa punaviinin ja heinäsirkkapihvin siivittämänä kalliissa ravintolassa etkä yksin sohvalla alusvaatteissa komedioita katsoen. Teidän suhteenne on siveellinen ja ammattimainen. Vaikka hän ei aina sinua kuuntele, suhteenne toimii, koska et sinäkään puhu. Lapsenne haaveilevat muutosta ulkomaille, asiasta jota sinä et koskaan saanut tehtyä. Olet kunnollinen. Olet asettunut aloillesi.

Suomalaisethan ovat kaikki kunnollisia. Viroon suuntautuneet viinarallit on kielletty.
Työyhteisön ruotsinristeilyt on julistettu pannaan ja tuhmia pikkujouluja järjestetään vain Amerikan ihmemaassa. Ei kunnollisessa Suomessa sellaista ole. Sörnäisten hämyiset baarit on suljettu, ja yleinen ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan päivittäin yhdeksältä. Paitsi perjantaisin ja lauantaisin jo kahdeksalta. Kallion baarissa myöhään juhliminen ei koskaan ole järkevä päätös. Riskitön pankkisijoitus on aina kannattava, ja syntymäpäivälahjaksi ostetaan sukkia tai neulotaan villapaita. Pihvin päälle ei uskalleta heittää muita mausteita kuin suolaa.

Soveliaat, harmaat ja mustavalkoiset vaatteet täydentävät vaatekaappiasi. Ei alle sormenpäiden jääviä hameita! Tai syvään uurrettuja kaula-aukkoja. Punaiset, keltaiset ja vihreät pompulakorvikset lojuvat ullakolla särkyneiden unelmien pahvilaatikossa. Röyhelöhameet tai leveälahkeiset lempifarkkusi on lahjoitettu UFFille kauan sitten. Halloweenina käytetyt tekohampaat on heitetty muovinkeräykseen polyesteriviitan kanssa. Et ole lapsi. Pompulakorvikset saat unohtaa. Naamiaisleikit ovat vauvoille. Musiikkiharrastukset, hiusharjaan sängyllä hyppien laulaminen ja haaveissa ollut bändiprojekti ovat onneksi jo historiaa. Naapurit eivät enää häiriinny kaiuttimien kovasta bassosta tai karaokeilloista. Ainoastaan satunnainen roskakatoksen pauke tai rappukäytävässä kaikuva pariskunnan vihainen huuto rikkoo äänimaiseman. Hiljaisuus on rikkumaton. Betonikuutioiden säännölliset ikkunat ovat sinulle arkipäivää. Ikkunalautaa koristaa yksi rahapuu ja pakollinen hymypoikapatsas. Valkoisella ja beigellä sävytetty olohuoneesi on tahraton. Koiran kuononpainaumia ei näy ikkunoissa, eikä kuraisia tassunjälkiä ole matoilla tai sängynpeitteillä. Et enää nypi koirankarvoja puolisosi paidasta. Ette edes koske toisiinne. Aviovuoteessa sovitte, kuka hakee lapset treeneistä. Miten onneton olisitkaan, jos olisit muuttanut Ranskaan rakkaasi perässä. Kiihkeät suudelmat ja hyväilyt olisivat lianneet mielesi ja tehneet sinusta liian tunteellisen. Hyvä, ettet pidä enää yhteyttä ärsyttäviin kavereihisi, jotka raahasivat sinua seikkailuihin ja toivat vaihtelua harmaaseen elämääsi. Hienoa, ettet soittele vanhemmillesi. Äitisihän vain nalkutti onnellisuudesta ja rakkauden tärkeydestä. Et ole kuullut mitään hänestä vuosikymmeniin. Ei hänellä mitään sanottavaa olisikaan, etkä sinä ikävöi häntä ollenkaan.

Muistatko miten naiivisti nuorena ajattelit, että voit vaikuttaa maailmanmenoon tai tehdä itsestäsi onnellisen? Kuvittelit silloin miten lähtisit ulkomaille, hankkisit kokemuksia ja tutustuisit uusiin ihmisiin. Kuka sellaista tarvitsee? Suomen loskassa rämpiessä et kaipaa etelän aurinkoon. Siellä on vain taskuvarkaita ja huijareita. On Jumbossakin kylpylä ja infrapunalämmittimiä.

Nuorena ajattelit, että itsensä kehittäminen olisi tärkeää. Muistatko ne illat, kun kokeilit salsatanssia espanjalaisten miesten kanssa tai maistelit nyrkkeilyä tunkkaisessa salissa? Uudet harrastukset ovat onneksi jääneet! Miksi kokkaisit uusia, outoja, mausteisia ruokia? Enää et laula siivotessasi tai kuuntele pauhaavaa rokkia. Tai hyräile ollessasi onnellinen. Oletko edes onnellinen?
Ethän kaipaa pitkiä, nauruntäyteisiä iltoja, laiskoja aamuja ja kitkerää kahvia? Tai halia isovanhemmiltasi tai äidiltäsi. Kosteaa ja kuumaa tunnetta, kun astut lentokoneesta ulos jossain etelässä. Omatekoisten joululahjojen vaihtamista jouluaattona ja joulukuusen koristelua. Pipareiden tuoksua ja vähän vinon piparkakkutalon koristelua. Uudenvuoden rakettien katselemista terassilta samppanjalasi kädessä. Vatsaan sattuvia naurukohtauksia tai kutituskisoja? Pitkiä kävelyitä rannalla tai auringon säteiden heijastumista Töölön punaisista tiilitaloista. Lämmintä kaakaomukia ja vaaleanpunaista pörröistä kaulahuivia. Hellää suudelmaa erotessa.

Lupaa minulle, ettei sinulle käy näin. Lupaa se. Älä jätä elämääsi käyttämättä. Tutustu uusiin ihmisiin, rohkeana ja avoimena. Sinulla on oikeus vaatia ympärillesi ihmisiä, jotka arvostavat sinua. Itke, naura ja huuda, sillä ainut asia joka voi pysäyttää sinut, olet sinä itse. Luota itseesi ja muihin. Anna sydämesi särkyä, älä pelkää rakastua. Elämään kuuluvat kaikki sen suloiset, iloiset ja surulliset puolet. Tanssi pilkkuun asti, laula kurkku käheäksi ja ampaise äkkilähdöllä Kreikkaan.

Aloita vesipoolo, kuviokellunta tai perusta hieno muurahaisfarmi. Käytä kertakäyttökamerat loppuun ja osta uusi. Liimaa tärähtäneet kuvat ystävistäsi seinälle, äläkä hermostu sinitarran jättämistä tahmeista jäljistä. Mummisi kanssa otetun selfien voit kehystää glitterillä. Käy näyttelyssä aamulla ennen muita taideintoilijoita, pidä kädestä ja leiki koirasi kanssa. Anna pompulakorvisten pomppia, kun juokset bussiin. Tai juuri valmistuneeseen Länsimetroon. Kirkkaanturkoosi hameesi saa hulmuta tuulessa. Särkyneiden unelmien pahvilaatikko on tyhjä. Vaikka kaikki eivät toteutuneet, ehjiä unelmia on vielä jäljellä.