Mikko Tolvanen: Kuikat

Digikuvaus

Ajankohtaista:

Kuva: Mikko Tolvanen

Tiistai 5.10. klo 19.00 -
Aiheena toteutamme jäsenten toiveen diakuvien digitalisoinnista skannerin ja kuvankäsittelyn keinoin.

Luennon pitää tunnettu ja palkittu Asko Vivolin.
Pyydän viisi nopeinta ilmoittautumaan ja tuomaan yhden oman diankäsittelyyn. Dia voi olla vanha, mustavalkoinen, haastava väreiltään tai muuten esimerkiksi sopiva.

Klubin koronarajoitusten mukaisesti pyydän ilmoittautumiset osoitteeseen digikuvaus@klubi.fi. Ilmoita samalla mikäli tuot oman dian käsittelyyn.

Terveisin
Mikko Tolvanen
Digikuvaajien puheenjohtaja
digikuvaus@klubi.fi

Historiaa:

Klubin ensimmäinen Digikamera- ja luontokuvausilta järjestettiin syyskuussa 2006. Joukko digivalokuvaamisesta innostuneita klubiveljiä päättivät koota asiasta kiinnostuneet veljet teemailtaan. Asialla olivat erityisesti Kalevi Suortti, Lasse J Laine sekä Pertti Salolainen, jotka kaikki ovat olleet aktiivisesti digikuvaajien toiminnassa mukana kuluneet vuodet.
Digikuvaajien toiminnan rungon muodostavat neljä teemailtaa vuosittain. Tavoitteena on paneutua ammattilaisten opastuksella digikuvaamisen mielenkiintoiseen maailmaan, kameroiden tekniikkaan ja kuvaamisen sisältöön. Tapaamispaikkana on Klubin alakellarin kabinetti, jossa pidämme kahden tunnin mittaisen tuokion useimmiten tiistai-iltaisin klo 19-21. Katso tilaisuudet ja teemat Klubin ohjelmista. Ennen teemailtaa on mahdollisuus ruokailla Klubin ravintolassa. Ilmoittautumiset ruokailuun totutusti ravintolan käytännön mukaan etukäteen.
Erityisen opettavaisia ovat olleet pidempään harrastaneiden ja ammattivalokuvaajien omat kuvaesitykset ja kuvaamisen kokemukset. Luonto- ja lintukuvaaminen ovat vahvasti esillä. Olemme saaneet kuulla esityksiä esimerkiksi lehtikuvaamisesta, matkakertomuksista, kuvakirjojen tekemisestä, kuvankäsittelyohjelmista ja valokuvaamisen juridiikasta. Tarjolla on aihepiiristä riippuen käytännön kuvausvinkkejä, uusimman tekniikan vertailua ja kuvien käytön pohdintaa. Keskustelu on ollut vilkasta ja osanottajia useampia kymmeniä.
Tapana on ollut myös järjestää 2-3 päivän kevätretki luonnon puhjetessa kukkaan ja lintujen lentäessä suurina parvina Suomeen. Retkikohteina ovat olleet Haminan ja Viron rannikot ja 2017 Parikkalan lintujärvet.
Vuonna 2008 järjestimme valokuvanäytteylyn Klubin tiloissa. Esillä oli yli 40 valokuvaa. Kolme vuotta myöhemmin järjestettiin valokuvakilpailu, johon osallistui runsaat 20 klubiveljeä yhteensä hiukan alle 200 kuvan voimin. Sarjojen parhaat kuvat olivat esillä klubiravintolassa. Nyt Suomen itsenäisyyden juhlavuonna järjestämme aiheeseen sopivan valokuvauskilpailun, jonka näyttely on Klubilla tammikuussa 2018.
Olemme avanneet myös Facebookiin suljetun ryhmän Klubin Digikuvaajat.
Digikuvaustoimintaa vetää Mikko Tolvanen. Yhteystiedot mikko.a.tolvanen@luukku.com tai puhelimitse 050 395 2090. Työryhmään kuuluu myös Markku Aalto-Setälä.
Ota yhteyttä ja tule mukaan !

Pyydän kaikkia osallistumaan esityksien valmisteluun. Jos sinulla on hyvä aihe ja potentiaalinen esiintyjä, niin anna vinkki tai pidä esitys itse – siinähän sitä oppii parhaiten.

Ideoita ohjelmiksi ja vuosien aikana pidetyt ohjelmat

Viimeksi keskustelimme tulevista ohjelmista. Laitan kaikille tässä liitteeksi keräämääni idealistaa ja vuosi sitten kerätyn vanhan ohjelmiston, jota nyt ylläpidetään jatkossakin. Tutustukaa siihen ja antakaa palautetta.

Aika monta asiaa olemme Kalen, Aten ja Markun järjestämänä oppineet.

Varmaan on aihetta palata myös valokuvauksen perusteisiin, koska asiat unohtuvat ja keskeistä olisi saada myös uudet jäsenet mukaan hyvän harrastuksen pariin.

Kameran laukauksia lintumetsällä

Klubin kuvaajat ovat tehneet säännöllisesti kuvausmatkoja arktisen kevät- ja syysmuuton aikaan lintujen muuttoreiteille. Tässä kertomus Viron länsirannikolle Haapsalun ja Matsalun lintulahdille tekemästämme matkasta toukokuussa 2015.

***************

Innostunut joukkomme kokoontui perjantaina puolilta päivin Vikingin terminaaliin Länsi-satamaan. Kapsäkit oli pakattu lintukirjoilla ja kameravälineistöllä. Digikuvaajien ryhmään kuuluu useita innostavia lintukuvauksen ”ammattilaisia” ja heiltä on saatu runsaasti tukea ja oppia. Aloitimme matkan mukavasti yhteisellä ”pitkällä lounaalla” Helsingistä Tallinnaan.

Innokkaat lintumiehet Haestan rannalla; Markku Aalto-Setälä, Lars Lindeman, Jarmo Talonen, Olli Kasanen, Pekka J Iho ja Veikko Majava

Tallinnasta meillä oli kova kiire tuttuun majapaikkaan Roosta Holiday Villageen, jossa majailimme myös kevään 2013 kuvausmatkalla. Suosittelemme.

Erityisesti halusimme ehtiä vielä ennen hämärää Póósaspea / Spithamin niemen kärkeen, josta avautuu mahtavat näkymät merelle aivan läntisen muuttoreitin ytimessä. Parina ensimmäisenä päivänä puhalteli navakka tuuli luoteesta, josta johtuen suuret muuttoparvet odottelivat jossain Pärnun tietämillä. Pääsimme muuttoparvien kuvaamiseen vasta sunnuntaina tuulen muutettua suuntaansa. Joutsenia, lokkeja, sorsia ja muita lintuja niemen kärjessä näki toki runsaasti.

Ristisorsa

Illat kuluivat seurustellen ja illallisella Roostan ravintolassa. Päivät ulkona ja aikaiset aamut ajavat raavaatkin miehet ajoissa nukkumaan.

Viron maaseutu ja rannikoiden alavat niityt ovat oivallisia luontoretkeilyn ja valokuvauksen paikkoja. Rantaniityillä käyskentelee lehmiä ja lampaita hoitamassa ketoja. Alueilla on laajoja kosteikkoja, jossa linnut viihtyvät. Luontomatkailuun on panostettu myös paljon. Mm. lintutorneja on runsaasti, joten valinnan varaa löytyy. Alueista ja torneista löytyy myös hyvin karttoja ja oppaita.

Lauantaina matkaamme liittyi paikallinen lintuopas, eläkkeellä oleva ornitologi Tiit Randa. Matkasimme Pógari-Sassi lahdelle, jossa takuuvarmasti näkee hanhien ja joutsenien lisäksi merikotkan. Lahdelle oli parkkeerannut aika iso hanhien parvi, joka odotteli myötätuulia.

Virtsun lauttasataman viereiselle niemelle oli rakennettu muutama tuulivoimala, joiden luontovaikutuksia aprikoimme porukalla. Havaintoina muutama haikara, joutsen pesällään, muita vesilintuja, pikkulintuja rantakatajikossa, rantakäärme! Muuttoparvet antoivat yhä odottaa itseään.

Paluumatkalla poikkesimme Haapsaluun lounaalle mainioon ravintola Karme Kuulikiin. Lounaan jälkeen siirryimme kaupungin pohjoislaidalla olevalle hienolle lintutornille, josta on upeat näkymät Haapsalun lahdelle. Lahden kaislikoissa ja rannoilla pesi runsaasti erilaisia vesilintuja.

Ennen Roostaa ehdimme vielä Tahun lintutornille vastapäätä Haapsalun kaupunkia.

Joutsenien airue

Sunnuntaina meillä oli vielä käytettävissä lähes koko päivä. Eräs vaikuttavimmista lintupaikoista on Haeskan lintutorni ja sen vierelle entisöity majatalo Tuulingu. Kävimme paikalla 2013 ja nyt Ants Ale oli saanut majatalon valmiiksi. Korkeasta tornista näkee laajasti koko Matsalun lahden. Tuulet olivat kääntyneet ja nyt näimme muutaman vaikuttavan hanhiparven, joissa oli tuhansia lintuja.

Paluumatkalla Tallinnaan poikkesimme pikavisiitille katsomaan Paldiskin satamakylää ja sen majakkarannan jylhiä ja jyrkkiä kalliorantoja. Eestin länsirannikoiden maisemat ovat erikoisia ja avautuneet vasta uuden vallan aikana suljetuista sotilasalueesta turistien nähtäväksi.

Suolainen välipala sopivine juomineen Padisen restauroidussa kartanossa ja sitten laivalle. ”Pitkä illallinen” bufeessa ja yhteenveto retkestä. Upea reissu – lähes 70 lintua dokumentoituna ja reipasta ulkoilua hyvässä reurassa.

Retkellä mukana olleiden puolesta Lars Lindeman (DI Espoo)

puh. 040 861 9948
digikuvaus@klubi.fi