Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiö

Tarkoitus

Säätiön perustamisen lähtökohta on sen toiminta-ajatuksen samansuuntaisuus Klubin tarkoituksen kanssa. Säätiön tarkoituksena on tukea suomalaista kulttuuria ja suomalaiskansallisia perinteitä ylläpitävää toimintaa sekä tukea suomalaiskansallisessa hengessä isänmaallisten, sivistyksellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten harrastusta koko maassa.

Tarkoituksen toteuttamiseksi säätiö myöntää avustuksia alaansa liittyvien toimintojen tukemiseksi sekä julkaisu- ja tiedotustoimintaan. Säätiö voi myöntää stipendejä, apurahoja ja tunnutuspalkintoja alaansa liittyvän tutkimuksen edistämiseksi.

Rahoitus

Säätiö on perustettu 25.000 euron peruspääomalla ja se on ilmoitettu säätiörekisteriin 24.9.2007. Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muillakin säätiölain tarkoittamilla keinoilla. Jos säätiölle tulevan lahjoituksen tai testamentin yhteydessä on annettu erityisiä varojen käyttöä koskevia määräyksiä, muodostetaan näin saaduista varaoista erikoisrahasto tarkoitemääräysten edellyttämällä tavalla. Tällaisen lahjoituksen tai testamentin vastaanottaminen on mahdollista vain, jos sen sisältämä tarkoitemääräys sisältyy säätiön tarkoitukseen. Kun Säätiö tukee samanlaista aatteellista toimintaa, jonka Klubin jäsenet kokevat itselleen läheiseksi, on Säätiö varteenotettava vaihtoehto tukea lahjoituksin ja testamenttimääräyksin suomalaisuutta sen eri ilmenemismuodoissaan. Usea klubiveli ja muu taho on tehnyt lahjoituksen tai testamentin kautta määrännyt säätiölle varoja.

Hallinto

Säätiötä johtaa hallitus, johon Klubin johtokunta nimittää kolmeksi vuodeksi viidestä yhdeksään jäsentä.

Säätiön hallitus 2024

Raimo Ilveskero, puheenjohtaja
Markku Halmeenmäki
Timo Lappi
Petteri Paavolainen
Kalle Soikkanen

Tilintarkastajana Tilintarkastajayhteisö BDO Audiator Oy.

Säätiön asiamiehenä toimii Hannu Vaahtio.

Rahastot

Mikko Pohtolan muistorahasto

Säätiö on 24.9.2007 perustanut Mikko Pohtolan muistorahaston, jonka tarkoituksena on hänen elämäntyölleen tärkeän suomen kielen ja sen käytön edistäminen tukemalla siihen liittyvää tutkimus-, julkaisu- ja koulutustoimintaa. Rahasto rahoittaa nuorille kirjoittajille suunnattua Suomalaista kirjoituskilpailua ja Mikko Pohtola palkintoa. Pohtola- palkinto jaetaan vuosittain suomen kielen käytön ja suomenkielisen kulttuurin palkintona.

Arvo Ylppö -rahasto

Säätiö on 23.10.2007 perustanut Arvo Ylppö -rahaston, jonka tarkoituksena on edistää toimintaa arkkiatri Arvo Ylpön elämäntyön tunnetuksi tekemiseksi erityisesti tukemalla Klubilla valmistunutta Arvo Ylppöä esittelevää internet-sivustoa SKSM:n yhteyteen. Rahasto on ns. omakatteinen rahasto.

Mannerheim-rahasto

Säätiö on 13.12.2007 perustanut Mannerheim -rahaston, jonka tarkoituksena on edistää marsalkka Mannerheimin elämäntyön tunnetuksi tekemistä tukemalla toimintaa Mannerheimin internet-sivuston kehittämiseksi.

Jean Sibelius-rahasto

Säätiö on 13.12.2007 perustanut Sibelius -rahaston, jonka tarkoituksena on edistää säveltäjämestari Jean Sibeliuksen elämäntyön tunnetuksi tekemistä tukemalla toimintaa Sibeliuksen internet-sivuston kehittämiseksi.

Suomalainen Ruokakulttuurirahasto

Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiö jakaa Ruokakulttuurirahastostaan tunnustuksia ruokakulttuurimme edistämiseen vaikuttaville henkilöille ja tahoille. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt klubiveljemme, tunnettu gastronomi Heikki Tavela.

Päätöksen palkinnon saajasta tekee Suomalaisen Klubin säätiön hallitus Suomalaisen ruokakulttuurirahaston hoitokunnan esityksestä.

Hoitokunnan puheenjohtajana toimii Markku Halmeenmäki ja jäseninä Helsingin yliopiston professori Mari Sandell, Chef Patron Helena Puolakka sekä toimitusjohtaja Riikka Kannas. Suomalaisen klubin edustajana toimii Aarno Cronvall.

JAETUT TUNNUSTUSPALKINNOT

2014 Kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu

2015 Helsingin Rudolf Steiner –koulu, kouluruokailun kehittäminen
Kokki Antti Lukkari, ulkomainen jatkokoulutus
Koululainen Niklas Ansamaa, sienisovellut mobiilikäyttöön

2016 Suomen Kokkimaajoukkue

2017 Ilpo Markkola, pienmallastamatoiminta
Johan Kurkela, valmistautuminen World Skills - kokkikilpailuun
Samuli Karjula, satokausikalenteri

2018 Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen, suomalaisten marjaviinien kehittämisestä
Emeliina Papinniemi, konditoria-alan jatkokoulutukseen.

2019 Jorma Haranen, Martti Lehtinen ja Saara Sinivuori tunnustuspalkinto elämäntyöstään
Suvi Minkkinen apuraha jatkokoulutusta varten

2020 Raimo Niemi sai tunnustuspalkinnon mobiiliteurastamon kehittämisestä ja Emilia Tuuliaho sai apurahan jatkokoulutusta varten.

2021
● Anni Peräkylä, Helsinki, hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto Turun ammatti-instituutissa. Työskentely: mm. Ravintola Palace, Royal ravintolat, Bocuse d´Or Suomen assistentti
● Juho Lindström, Helsinki, opiskellut Haaga-Heliassa. Mustion linna, Fisken på disken, Chapter Lumme.
● Piero Silvani, Helsinki. Hopeaa Taitaja 2015 kilpailussa, pääkylmäkkö ravintola Särkänlinna.
● Jonathan Sjöholm, Maarianhamina. Gastro Helsinki Mestarikoulun finaali 2. sija.
● Anton Björklund, Maarianhamina, Gastro Helsinki Mestarikoulun finaali 2. sija.
● Valtteri Paltamaa, Jyväskylä. Ravintola Hox, Vuoden nuori kokki 2020.
● Kozeen Shiwan, Helsinki. Maaemo Oslo, in de Wulf Belgia, Ask, Latva.
● Laura Virolainen, Turku. Lamk, Smör, Nuorten kokkien MM-kilpailut 2015 hopea.
● Niko Tähti, Helsinki. Savoy, Lapland hotels Olos, Suomen suurlähetystä Budapest, Vuoden nuori kokki 2019
● Sanna Rahkonen, Oulu. Nuorten kokkien hopea 2017 ja Suomen mestari 2019, Lapland Hotels.

2022

● Tunnusstuspalkinto Ravintola Nollalle, jossa laadukas ruoka ja kestävä kehitys kulkevat käsi kädessä. Idea Nollasta syntyi halusta kehittää ravintola alaa ympäristöystävällisemmäksi.
● Opiskelustipendi Suomen Keittiömestarit ry:n alaiselle Young Chefs Clubille kohdennettavaksi erityisesti Young Chefs Clubin yhteisiin koulutuspäiviin, jotta hyötyjinä olisi mahdollisimman moni toiminnassa mukana oleva kokki.

2023

Tunnustuspalkinnot
Suomalaisen ruokakulttuurirahaston vuoden 2023 tunnustuspalkintojen saajat ovat vuonna 2023
ammattikalastajia. Palkinnot ovat suuruudeltaan 2.000 euroa kukin. Tarkoituksena on ollut tukea, antaa
tunnustusta ja tuoda esille ammattikalastajia sekä heidän tekemäänsä työtä ja samalla edistää kotimaisen
kalan käyttöä.

Vento Aalto, Pyhämaa
Kalastaja Vento Aallolle kalastus on elämäntapa ja kulkenut ammattina hänen suvussaan jo neljän
sukupolven ajan. Pääasiallinen saaliskala on silakka. Herkulliset maustekalat on palkittu erilaisissa
kilpailuissa muun muassa Helsingin Silakkamarkkinoilla.
Leif ja Gerd Bergman, Geta
Kalastajat, kalanjalostajat ja kalakauppiaat Leif ja Gerd Bergman Ahvenanmaalta ovat kuuluisia muun
muassa savusilakasta ja maustekalasta. Heidän tuotteitaan on palkittu monissa tapahtumissa kuten
Helsingin Silakkamarkkinoilla, joille he ovat osallistuneet lähes 40 kertaa.
Markku Kettunen ja Henna Majuri, Rantasalmi
Kalastajapariskunta Markku Kettunen ja Henna Majuri asuvat perheineen Rantasalmella, Saimaan
Haukiveden rannalla. He kalastavat pohjarysillä pääasiassa kuhaa, ahventa, haukea, lahnaa ja madetta.
Heidät on palkittu norppaturvallisten rysä- ja katiskamallien kehittämisestä Saimaalla.
Toni Rantamaa ja Seppo Laine, Merikarvia
Toni Rantamaa ja Seppo Laine ovat kalastaneet yhdessä kymmenvuotiaista asti, yli 40 vuotta. Tiimityö on
tuottanut tulosta: molempien perheet saavat kalastuksesta ja kalanjalostuksesta toimeentulon. He ovat
säilyttäneet yhdessä otteen omaan ympäristöön ja tekevät työtänsä yhdessä suurella sydämellä. He
kalastavat pääosin lohta, silakkaa ja norssia.
Markku ja Paavo Törrönen, Lappeenranta
Saimaan Kala on perustettu vuonna 1976, kun lappeenrantalainen Markku Törrönen ryhtyi
ammattikalastajaksi. Markku ja hänen poikansa Paavo troolaavat ja talvisin nuottaavat muikkuja Saimaalla.
Paavo Törrönen jatkaa perheyrityksen pyörittämistä.

Apuraha Aino Kasanen
Suomalaisesta ruokakulttuurirahastosta myönnetään apuraha ravintola-alalla työskentelevän nuoren
henkilön ruokakulttuurista osaamista syventävää koti- tai ulkomaista opiskelua varten. Apuraha on
suuruudeltaan 5.000 euroa. Apurahan saaja vuonna 2023 on ravintolakokki Aino Kasanen. Hän oli Suomen
2023 Bocuse d’Or -joukkueen assistenttina kilpailukeittiössä. Hän harjoitteli työparinsa kanssa kilpailuun
täyspäiväisesti yli vuoden ajan ja he tulivat kuudenneksi tässä maailman vaativimmassa kokkikisassa.
Aikaisemmin Kasanen on työskennellyt muun muassa Savoyssa ja Olo Groupissa. Hänet tunnetaan
näkemyksellisenä perfektionistina. Aino Kasanen on erittäin kunnianhimoinen nuori kokki, joka haluaa
päästä urallaan pitkälle. Aino suhtautuu työhönsä suurella intohimolla ja olemme varmoja, että kaikki
hänen unelmansa tulevat toteutumaan.
Suomalainen ruokakulttuurirahasto

2024

Ruokakulttuurirahasto palkitsi kevään Gastromessujen yhteydessä kaksi suomalaisen ruokakulttuurin edistämisen kannalta keskeistä keittiömestaria, jotka ovat omalla panoksellaan vaikuttaneet konkreettisen myönteisesti suomalaiseen ruokakulttuuriin ja sen menestykseen olemalla esikuvana, valmentajana ja mentorina, innostajana ja kannustajana, näyttämällä suuntaa näkijänä ja tekijänä sekä kehittämällä ja edistämällä vaikuttavasti alansa toimintaa.

Keittiömestarit Henri Alén ja Pekka Terävä saavat tunnustuspalkinnot suuruudeltaan 2.000 euroa kumpikin.

Henri Alén on ravintolayrittäjä, joka on mukana useissa arvostetuissa helsinkiläisissä ravintoloissa kuten Murussa, Pastiksessa ja Finnjävelissä, jolla on Michelin-tähti. Lisäksi hän on aktiivinen muussakin ruoka- ja ravintolaliiketoiminnassa kuten muun muassa vauvanruoissa. Alén on kuunneltu alansa puolesta puhuja ja tunnettu vaikuttaja. Hän bloggaa, tekee podcasteja ja TV-ohjelmia kuten Master Chef Suomi sekä julkaisee ruokakirjoja.

Pekka Terävä, vuoden kokki vuodelta 1995, on perustanut Helsinkiin 13 ravintolaa, joiden lippulaivalla Ololla on ollut Michelin-tähti vuodesta 2011 asti. Menestyneen ravintolaliiketoiminnan lisäksi Terävä on mukana monessa muussakin liiketoiminnassa; hänellä on muun muassa oma valmisruokasarja. Hän vaikuttaa aktiivisesti suomalaiseen ruokapolitiikkaan ja on aktiivinen ruokamatkailun ja suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja.

Ruokakulttuurirahasto jakoi 10.000 euron tunnustuksen Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle sen tekemän arvokkaan ja vaikuttavan työn ansiosta. Bocuse d’Or Academy Finland ry perustettiin heinäkuussa 2020 takaamaan menestyksekkään Bocuse d’Or -kokkikilpailutyön jatkuminen Suomessa. Lisäksi yhdistys kehittää Suomen kansainvälistä kokkikilpailutoimintaa ja tukee menestystä yhdessä yhteistyö- ja sidosryhmäverkostonsa kanssa. Suomen Bocuse d´Or -joukkueen menestys tuo Suomen ruokakulttuurille ainutlaatuista ja kestävää kansainvälistä näkyvyyttä.

------
Suomalainen kieliteko

Suomalainen Klubi on perustanut tunnustuspalkinnon edistämään suomen kielen käyttöä ja suomenkielistä kulttuuria eri muodoissaan. Tunnustuspalkinto jaetaan yksilöille tai yhteisöille, jotka Klubin määrittelemänä ajanjaksona ovat ansioituneet suomen kielen tutkimuksen, opiskelun ja opetuksen, suomenkielisen journalismin, puheviestinnän, suomen kielelle kääntämisen, kauno- tai tietokirjallisuuden julkaisemisen tai muun suomenkielistä kulttuuria edistävän toiminnan saralla.

Tunnustuspalkinnon suuruuden ja saajan päättää Suomalaisen Klubin säätiön hallitus.

JAETUT TUNNUSTUSPALKINNOT

2021 Jaana Kaperi-Jatta.

2022 Suomen sanataideopetuksen seura ry

2024 AKU ANKAN toimitus

Tiedottaminen

Säätiön toiminnasta tiedotetaan myös muissa Klubin tiedotusvälineissä. Säätiölle ja sen rahastoille tehtävistä lahjoituksista pyydetään ottamaan yhteyttä Säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Ilveskeroon.