Skruuvi

Kevään 2020 ohjelma:

Kuukausiskruuvi 15.1., 19.2., 18.3., 15.4. ja 20.5. klo 14:00

Klubiskruuvi 8.1., 5.2., 4.3., 1.4. ja 6.5. klo 16.00

YT-SM-skruuvi, Lappeenrannan Kerho 14.3.2020 klo 10

Juhani Gulin Toro-voittaja 2018

Klubimme pitkäaikaisin skruuvin pelaaja Juhani Gulin voitti Arvo Ylpön kunniaksi järjestettävän Toro-skruuvin 27.10.2018. Juhani aloitti skruuvin pelaamisen 15-vuotiaana jo vuonna 1944, kun hänen isänsä komensi poikansa tulemaan neljänneksi pelaajaksi toisen pelaajan äkillisen poissaolon korvaajaksi. Tuosta alkoi menestyksellinen skruuvitaival, jota ovat aiemmin komistaneet Toro-skruuvin voitot vuosina 2000 ja 2001.

Arvo Ylppö sai kahdeltatoista ystävältään ja kollegaltaan 75-vuotislahjaksi hopeisen härkäpatsaan vuonna 1962. Ylppö lahjoitti patsaan kiertopalkinnoksi vuosittaiseen Toro-skruuvi –kilpailuun, joista ensimmäinen käytiin seuraavana vuonna. Juhani Gulinin voitettua kisan nyt kolmatta kertaa hän astuu niiden seitsemän muun valiopelaajan joukkoon, jotka ovat voittaneet palkinnon yhtä monta kertaa. Juhani kuvaa skruuvin kehitystä sanomalla, että pelin perusasiat ovat säilyneen kaikki vuosikymmenet muuttumattomina, vaikka pelin käytänteisiin on tullut paljonkin tarkennuksia ja muutoksia. Näin itse peli ja sen strategia ovat säilyneet alkuperäisen ainutlaatuisina.

Juhani oli työelämässään liikennelentäjä ja loi merkittävän uran kouluttajana, tarkastuslentäjänä, DC-9 ja DC-10 –asiantuntijana ja lopulta Finnairin pääohjaajana, joka toimii koko lentotoiminnan johtajan varamiehenä. Hänellä on takanaan peräti 23.000 lentotuntia. Finnairin eläkeiän täytyttyä hän toimi Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiön asiamiehenä (= toimitusjohtajana).

Toro-skruuvissa oli 16 pelaajaa Helsingistä, Kuopiosta, Lappeenrannasta ja Haminasta. Juhani Gulin veti selkeän eron muihin jo kolmannen vuoroparin aikana, eikä tätä eroa kukaan kyennyt enää saavuttamaan (ks. kaavio). Lappeenrannan nuoret Niko Purhonen ja Olli-Eemeli Lappi olivat häkellyttävän hyviä ja kisan puolivälin jälkeen he olivat selkeät muut mitalistit. Viimeinen vuoropari toi yllättävän muutoksen kun sekä he että neljäntenä silloin ollut Olli Meretoja pelasivat eri pöydissä samassa ilmansuunnassa eli samoilla korteilla. Nyt pelionni, vastapelaajien taidot tai riskinotto muuttivat tilanteen Meretojan hyväksi (OM sai 15p, NP 6p ja O-EL 1p) ja lopputulokset muodostuivat kuuden kärkipelaajan osalta seuraaviksi:

Juhani Gulin 167p (61.9%), Olli Meretoja 156p (57.8%), Niko Purhonen 155p (57.4%), Olli-Eemeli Lappi 149p (55.2%) sekä Jyrki Laukkanen (Kuopio) ja Juhani Isomeri 139p (51.5%). Pistelaskuna käytettiin vakiintumassa olevaa pelaajien jakokohtaista paremmuusjärjestyslaskentaa. Tällöin neljän pöydän paras pelaaja saa 6 ja seuraavat 4 , 2 ja 0 pistettä. Pelivuoron (sitsin) maksimipisteet ovat 18 (kolme jakoa) ja koko kisan maksimipistemäärä on 270p (45 jakoa).

Toro-skruuvin tulosten kehitys pelivuorojen edetessä yhdestä 15:een.

Toro-skruuvin voittajakolmikko: Niko Purhonen, Juhani Gulin ja Olli Meretoja.

Lappeenrannan pelaajat Niko Purhonen, Chong Di ja Olli-Eemeli Lappi Toro-patsaan kera.

Skruuvin SM Olli Meretojalle

YT-klubien skruuvin Suomen mestaruuskilpailut olivat Kuopiossa 6.-7.10.2018. Kisaan osallistui 24 pelaajaa (kuusi pöytää). Kukin osallistuja pelasi kaikkien parina ja näin ratkottiin yhteensä 46 jaon paremmuus. Jokaisen jaon tulos asetettiin paremmuusjärjestykseen, jolloin paras pohjoisen pelaaja sai 10, seuraava 8 jne. pistettä. Lopullisen sijoituksen ratkaisi kaikista jaoista saatujen sijoituspisteiden summa.

Suomen mestaruuden voitti Olli Meretoja ja seuraavina olivat Markku Koivisto Kuopiosta sekä klubiveljemme Juhani Isomeri. Kun kaksi seuraavaa sijaa menivät Kuopioon ja kuudennen sijan jakoivat Juhani Gulin sekä Lappeenrannan nuori Niko Purhonen, niin Klubien välisen mestaruuden voitti äärimmäisen niukasti Helsinki ennen Kuopiota (10,5 vs. 11,0 pistettä).

Henkilökohtaisen kisan pistetulokset (ja prosentit) olivat seuraavat: Olli Meretoja 290 (63,0), Markku Koivisto 258 (56,1), Juhani Isomeri 251 (54,6), Jyrki Laukkanen 249 (54,1), Markku Ryynänen 246 (53,5) sekä Juhani Gulin ja Niko Purhonen 245 (53,3).


Kuvassa SM-kisojen palkintosijoittuneet Markku Koivisto, Olli Meretoja ja Juhani Isomeri.

Skruuvisyksy alkanut vilkkaasti

Skruuvarien syyskokous 5.9.2018 oli suuri menestys, kun yli 20 skruuvin harrastajaa pohtivat yhdessä skruuvin tulevaisuutta ja pelin edistämiseen liittyviä asioita. Kokouksen aluksi pelaajat päättivät perustaa skruuvin työvaliokunnan, jotta toimintamme on aiempaa organisoidumpaa. Työryhmän vetäjäksi nimettiin Olli Meretoja ja jäseniksi Mauri Hattunen, Olli Jänne, Jaakko Karvonen sekä Markku Ylönen.

Kokouksen läsnäolijat toivoivat kuukausikisojen muodostuvat vähemmän kilpailuhenkisiksi ja enemmän sosiaalisiksi tapahtumiksi. Samalla kannatettiin ajatusta viikkoryhmien (joita nykyisin 10) yhteispeleistä muutaman kerran lukukausien aikana. Näin kahden ryhmän yhteispelissä päästään tutustumaan toisten pelitapoihin ja samalla pelaajiin laajemminkin. Tämäkin lisää pelien veljeshenkisyyttä ja vähentänee huonosti sujuneen pelin aiheuttamia klassisia äkkipikaistuksia.

Kannatettiin lämpimästi ajatusta skruuvin jatkokurssin järjestämisestä. Jaakko Karvonen lupasi hoitaa sian syksyn aikana. Lisäksi puhuttiin jo vuosien ajan kasvaneen Suomen Skruuviliiton perustamisajatuksen konkreettisesta eteenpäin viemisestä. Kokouksen jälkeen nautittiin viinit ja juustot sekä pelattiin lämminhenkistä skruuvia.

Kuukausiskruuvit ovat alkaneet

Edellä nimetty skruuvin työvaliokunta päätyi siihen, että otetaan käyttöön vuosia sitten kokeiltu tasoituslaskenta ratkottaessa kuukausikisan sijoituksia. Tällöin, jos korttien suotuisa sijainti takaa kaikille North-pelaajille esim. automaattisen 6H läpipelin, niin kaikki saavat 0 pistettä, koska omasta tuloksesta vähennetään pohjoisten keskiarvo. Näin vastustajat eivät kärsi sattuman tuomista korteista samalla tavalla kuin, jos käytettäisiin perinteisiä raakapisteitä.

Kuukausikisan kahdeksan parasta pelaajaa saavat perinteisesti käyttämämme sijoituspisteet 8, 7, 6 jne. Kenellekään ei tule miinuspisteitä. Lopullisen kauden Klubin skruuvimestaruuden ratkaisee kuuden henkilökohtaisesti parhaan pelikerran yhteispistemäärä. Jos pistemäärä on kahdella pelaajalla sama, ratkaisee voiton kärkisijoitusten lukumäärä (pisteet 8. 7 ja 6) – sen jälkeen tasokorjattujen pisteiden yhteissumma mainituista kuudesta pelikerrasta.

Syyskuun kuukausiskruuvin kärkisijoittuneet olivat Olli Meretoja, Pellervo Erkkilä, Mauri Hattunen, Juhani Gulin Markku Ylönen, Olli Jänne, Jaakko Koponen ja Heimo Mäkinen.

Jaakko Karvonen Klubin skruuvimestari

Jaakko Karvonen voitti selkeästi kauden 2017-2018 Klubin skruuvimestaruuden. Toiseksi ja kolmanneksi tulivat Pellervo Erkkilä ja Mauri Hattunen. Seuraavat kolme olivat Juhani Gulin, Heimo Mäkinen ja Markku Ylönen. Lämpimät onnittelut parhaimmillemme!

Kuluneena kautena käytimme tuloslaskennassa vuosi sitten keväällä sopimiamme raakapisteitä aiempien sijoituspisteiden sijaan. Näin mainittujen pelaajien kuuden parhaan kk-kilpailun raakapisteiden summaksi muodostui 803, 657, 625, 488, 416 ja 411. Kisat olivat kuluneena kautena verraten tiukat, koska esimerkiksi palkinnoille yltäneille osui vain yhteensä vain kolmasti kk-kisan voitto kun taas kolmasti voitto lankesi luettelon ulkopuolelle sijoittuneille pelaajille.

Ensimmäinen ”Rakuunaskruuvi”

14.4.2018 pelattiin ensimmäinen Lappeenrannan ja oman Klubimme välinen YT-klubien välinen skruuvikilpailu Helsingissä. Skruuviakatemian oppien jälkeen Lappeenrannasta on kehittynyt vilkas skruuvikaupunki heidän pelaajajoukkonsa ollessa jo toistakymmentä. Helsinkiin matkasi seitsemän vierasta ja omistamme kerääntyi viisi pelaajaa, joten saatiin hyvä yhden päivän 12 pelaajan kisa aikaiseksi. Isännät olivat tylyjä vierailleen neljän klubiveljemme sijoittuessa kärkisijoille.

Voiton kisassa vei Pellervo Erkkilä. Häntä seurasivat Juhani Isomeri, Tapio Lahkela, Mauri Hattunen, Panu Laukkanen ja Tuomas Korhonen. Oli varsin ilahduttavaa, että Lappeenrannassa skruuvia oppinut kiinalainen Chong Di tuli seitsemänneksi ja toivottavasti aikanaan vie tätä peliä kotimaahansa laajemminkin pelattavaksi.

Pelien jälkeen sovittiin jatkettavan tätä ”Rakuunaskruuvia” vuosittain, kuten biljardimiehet ovat tehneet jo 70 vuoden ajan. Näin seuraava kisa on Lappeenrannassa ensi keväänä.

Skruuvia maailmalla

Lontoolainen John McLeod otti yhteyttä Klubiin huhtikuussa ja kysyi skruuvin pelaamisen joitakin yksityiskohtia. Hän vastaa perustamansa korttipelisivuston pagat.com sisällöstä ja hänen pelitoverinsa harrastavat mm. vanhojen pelien pelaamista ja kokeilivat skruuviakin pelkästään kirjoista lukemalla. Sivuilla https://www.pagat.com/auctionwhist/skruuvi.html on nyt korjattu ja täydennetty lyhyt skruuviohje sekä skruuvin historiallista kehitystä kuvaavia tekstejä.

Hänen sivustoiltaan löytyy mm. venäläisen Vintin englanninkielinen käännös 1880-luvun pelin säännöistä sekä alkuperäisen konstantinopolilaisen Biritchin (josta sekä Vint ja Skruuvi että Bridge ovat kehittyneet) säännöt historioineen.

Johannes Nyrkiön käsikirjoituksen painatus

Johannes Nyrkiö kirjoitti vuonna 1939 yli kaksi kertaa Maalarin kirjaa laajemman Skruuvipeli-nimisen käsikirjoituksen, joka tuolloin jäi sotiemme vuoksi painamatta. Nyrkiön elossa olevat jälkeläiset, viisi pojantytärtä, sopivat 28.5.2018 Klubimme kanssa, että Helsingin Suomalainen Klubi saa painattaa tuon 237-sivuisen käsikirjoituksen ja käyttää teosta opetukseen ja koulutukseen sekä skruuvin kehittämiseen. Nyrkiön käsikirjoitus on perusteellisin skruuvin strategiaa ja pelikäytäntöjä kuvaava teos, mitä on milloinkaan kirjoitettu.

On upeaa saada tämä teos julkaistua ja uusien sekä kokeneiden skruuvin pelaajien luettavaksi. Kirjassa kuvataan myös skruuvin tulevaisuuden haasteita ja toivotaan, että maahamme perustettaisiin skruuviliitto, joka loisi yhtenäiset pelikäytännöt ja veisi skruuvin pelaamista eteenpäin.

Tulokset Kausi 18-19

KK-tulokset kausi 17-18

Skruuvivuosi 2017

SKRUUVIN KÄSIKIRJA

HANDBOOK SKRUUVI

Kuukausiskruuvin tulokset 2016-2017

Arkkiatri skruuvaamassa

Arkkiatri Risto Pelkonen vieraili Ylppö-kabinetissa 21.3.2016 ja pelasi skruuvia Jaakko Karvosen, Olli Meretojan ja Kari Pylkkäsen kanssa. Risto oli pelannut skruuvia edellisen kerran 1950-luvulla ennen ylioppilaaksi tuloaan, mutta korttien käsittelytaito oli vetreässä muistissa. Hän oli lukenut Bergholmin Skruuvioppaan hiirenkorville ja peittosi vastustajansa melkoisen ammattilaisen ottein!

Arkkiatri Risto Pelkonen skruuvaamassa Ylppö-kabinetissa 21.3.2016.

Skruuvissa ei kunnioiteta kuvia, eikä anneta armoa huonosti pelaaville tovereille ja siksi arkkiatrin voitto oli melkoinen yllätys meille kaikille mukana olijoille. Jälleen skruuvihetki oli ikimuistoinen, naurun ja tarinoiden täyttämä tuokio – peliä parhaimmillaan. Kiitos Risto!

.

Yleistä skruuvista

Skruuvi on tavallisella 52 kortin pakalla pelattava neljän hengen tikkipeli, jossa on eräitä yhtäläisyyksiä bridgen kanssa. Tulokset lasketaan pelaajakohtaisesti kun pelin kuluessa pelaajat vaihtavat paikkoja ja kukin pelaa jokaisen kanssa parina.

Skruuvia on pelattu Suomalaisella Klubilla koko sen historian ajan. Kiistatta kuuluisin pelaaja on ollut arkkiatri Arvo Ylppö. Hän pelasi skruuvia vielä yli satavuotiaana! Tässä on meille kaikille oiva haaste, jonka tavoittelemisen myötä aivojemme kapasiteetti säilyy varmasti parempana kuin ilman skruuvia.

Skruuvi pelinä

Skruuvissa jaetaan kaikki kortit ja tarjoukset etenevät nousevassa järjestyksessä. Tikkien saamiseen pyrkivät pelimuodot ovat valttipeli ja grandi (ei valttia), jBridgestä poikkeavasti pelataan myös tikkien välttämiseen pyrkivää misääriä. Peliä voi aloittaa jo oheisen 12 kuvan Skruuvin pikaoppaan avulla. Täydellisemmät ohjeet löytyvät Kari Bergholmin laatimasta ja Klubin keväällä 2013 julkaisemasta Skruuvioppaasta.

Skruuvin pikaopas

Skruuviopas

.

Skruuvin vuosikertomus 2014

Skruuvin vuosikertomus 2013