Suojelijan tervehdys

Perusasian äärellä

Korkeakulttuurit ja kirjoitettu kieli syntyivät yhdessä. Mahdollisuus merkitä asioita muistiin paitsi helpotti kaupankäyntiä ja kanssakäymistä myös tehosti suuresti tiedon ja taitojen leviämistä paikasta toiseen ja periytymistä sukupolvelta toiselle. Tämä loi lisäarvoa ja vaurautta, joka puolestaan teki mahdolliseksi sen, että osa ihmisistä saattoi ruuan perässä juoksemisen sijaan omistautua kirjoittamiselle ja luovuudelle.

Vaikka kirjoitettu kieli on alkuperältään ja perusolemukseltaan graafisin merkein ilmaistua puhetta, sillä on potentiaalia olla paljon muutakin. Kirjoitus mahdollistaa huomattavasti monimutkaisemmat kielelliset rakenteet ja – uskallan väittää – monimutkaisemmat ajatukset kuin pelkkä puhe. Jokaisella lienee kokemus siitä, että kun päässä virinneen ajatuksen kirjoittaa ylös ja sitä mittailee silmillään, siinä mahdollisesti olevat puutteet on helpompaa havaita. Ennen kaikkea ajatusta on helpompaa jalostaa ja työstää eteenpäin, kun se on nähtävillä ja kirjattuna.

Kuulun siihen sukupolveen, joka aikuisikään saakka kirjoitti kaiken kynällä ja paperilla. Kynällä kirjoittamisen taito väistämättä heikkenee maailman digitalisoituessa, mutta en ole varma, tarvitseeko tästä olla huolissaan. Samalla tavoin taito käyttää tuluksia tulen sytyttämiseen tai helmitaulua laskutoimitusten tekemiseen heikkeni ja katosi tulitikkujen ja taskulaskinten keksimisen myötä. Ehkä kynän ja paperin aika sivilisaation historiassa vain on ohi, samalla tavoin kuin tulusten ja helmitaulun. Tärkeintä on, että kirjoittaminen jatkuu.

Koko meitä ympäröivä materiaalinen ja immateriaalinen sivilisaatio perustuu luovuuteen, jonka on mahdollistanut kirjoitus – ajatusten jäsentäminen, kehittäminen, levittäminen ja periytyminen. Toivotan hyviä kirjoitushetkiä ja menestystä osanottajille.

Jussi Halla-aho

puhemies