Kirjoituskilpailun suojelijan tervehdys

Seitsemän veljestä näki päivänvalon 150 vuotta sitten, kun kertomus ilmestyi neljänä vihkona. Romaanina kertomus ilmestyi kolme vuotta myöhemmin. Suomi oli kovin toisenlainen 150 vuotta sitten. Vain pieni osa lapsista pääsi koulunpenkille. Seitsemän veljeksen lukutaidon opettaja oli kovaa kuria pitänyt lukkari ja veljesten otsilla hikipisarat valuivat. Oppimisen ilo oli niistä hetkistä varmasti kaukana.

Vasta 1970-luvulla vaiheittain käyttöönotettu peruskoulu on tuonut yhteiselle koulutielle koko ikäluokan. Ankarista opettajista on tullut pedagogian ammattilaisia, oppimisen ohjaajia. Oppimisen ilon merkitys on suuri.

Digitalisaation myötä ääretön määrä tietoa on ulottuvillamme joka hetki. Vain oma prosessointikykymme asettaa rajat tiedon hyödyntämiselle. Tekoälyn kaikkia mahdollisuuksia on vielä vaikea hahmottaa. Teknologista oppineisuutta tarvitaan sen luomiseen mutta laaja-alaista sivistystä sen soveltamiseen hyödyllisellä tavalla.

Luova kirjoittaminen on kirjoittajalleen sivistysprosessi. Paljon tapahtuu kirjoittajan omassa mielessä ennen kuin ajatus tiivistyy sanoiksi ruudulle tai paperille. Kirjoittaja avaa aina jotain myös itsestään – alistaa oman mielensä liikkeet lukijan arvioitavaksi.

Kannustan kaikkia kilpailuun osallistuvia elämänmittaiselle sivistyksen polulle, jossa kirjoittaminen ja lukeminen toimivat erinomaisina työkaluina.

30.7.2020

Anu Vehviläinen

Eduskunnan puhemies