Skruuvi

Gardan onnistunut leiri 5.-11.2.2018

Seitsemäntoista pelaajaa Helsingistä ja Kuopiosta osallistuivat kymmenenteen Gardan korkean paikan skruuvileiriin hiomaan kuntoaan, nauttimaan italialaisesta keittiöstä, seurustelemaan, ulkoilemaan sekä vähän pelaamaankin. Osallistujien määrä oli kaikkien aikojen suurin ja se mahdollisti aiempia vuosia paremman mahdollisuuden pelata. Keskimäärin osallistujat pelasivat 43 sitsiä (joissa kaksi alkupeliä ja kaksi kotkaa), mutta neljä pelaajaa pelasivat reilusti yli 50 sitsiä.

Kuuden kärkisijoittuneen läpipelien onnistumisprosenteista sekä voitto- ja tappiopelien piste-eroista muodostui se kokonaisuus, mikä ratkaisi koko viikon menestyksen. Jaakko Karvonen voitti viikon kokonaiskilpailun ylivoimaisesti (1630 p). Hänen voittositsiensä osuus kaikista sitseistä oli huikeat 68.5% ja lisäksi hänen voittositsiensä pisteet olivat jopa kaksinkertaiset verrattuna tappiositsien miinuspisteiden itseisarvoon (57 vs. 28).

Toiseksi ja kolmanneksi tulivat Jyrki Laukkanen Kuopiosta (1177 p, 64.6% ja 53 vs. 28) sekä Olli Meretoja (858 p, 62.3% ja 52 vs. 43). Seuraavat sijat menivät Olli Jänteelle (509 p, 61.1% ja 43 vs. 43), Aarno Laukkaselle Lappeenrantaan (357 p, 50.0 % ja 58 vs. 41) sekä Markku Koivistolle Kuopioon (295 p, 61.1 % ja 47 vs. 52).

Näin kuuden kärjessä oli kolme helsinkiläistä. Skruuvipelin yllätyksellisyyttä ja riskin hallintaa ajatellen on hieman outoakin, että nämä kolme klubilaistamme olivat viime vuonna Gardan leirin kolme parasta pelaajaa. Yleensä pelaajien pelimenestyksessä on huomattavasti suurempaa vaihtelua kisasta toiseen ja tämän on usein katsottu johtuvan sattumalta tulevista erinomaisista tai surkeista korteista. Luonnollisesti suurten jakomäärin kisoissa yksittäiset korttijakaumat eivät juuri ratkaise kokonaistulosta.

Ensi vuoden leiri päätettiin pitää jälleen helmikuun ensimmäisenä kokonaisena viikkona eli 4.-10.2.2019.

 

Skruuvivuosi vaihtui

Hyvät skruuvarit,
Lämmin kiitos vuoden 2017 antoisista pelitapahtumista, toverillisesta pelihengestä, rakentavista keskusteluista pelien aikana ja niiden lomassa sekä kannustavasta ilmapiiristä uusien pelaajien opettamisessa ja vanhojen ymmärtämisessä. On ollut kerta kaikkiaan upeaa saada pelata kanssanne. Itselleni on yhä tärkeämpää pelin henki ja ilmapiiri sekä seurustelu ja ystävällinen pelipöydän tunnelma. Tulokset ovat toissijaisia, kun ajattelemme arvokkaita ystävyyssuhteita ja niiden vaalimisen tärkeyttä.

Olen koonnut vuoden 2017 tapahtumista vuosikertomuksen, joka löytyy alla olevan linkin takaa. Siinä ovat tapahtumien kulku ajallisessa järjestyksessä niin kuin niistä on kerrottu Klubimme sivuilla. Mukana on liite ja selostus käyttöön otetusta kilpailujen pistelaskuista, jotka riippuvat sekä osanottajien että pelattujen jakojen määristä.

Vuoden 2017 kilpailujen tulosten yhteenvetoa

Veljemme pärjäsivät merkittävissä kansallisissa kisoissa erinomaisesti. Voitot tulivat niin Torossa, SM:ssä että Gardalla. Laitan alle yhteenvetotaulukon, jossa on veljiemme sijoitukset kuuden kärjessä mainituissa kisoissa (sekä Klubimme mestaruustaistossa):

             Isomeri    Koponen    Erkkilä    Meretoja    Jänne    Karvonen    Hattunen    Härkönen
Toro          1                                                 2             5                 2              4    
SM                                1                                                                                                  6
Kk-skruuvi                                   1              6             2                                 3    
Garda                                                          1             2                 3         

Kuukausiskruuvin väliaikatuloksia 

Klubimme kuukausiskruuvin kärkisijoitukset Joulukuun kilpailun jälkeen ovat seuraavat (sulkeissa pelikertojen määrä): Pellervo Erkkilä 544p (4), Heimo Mäkinen 423p (2), Jaakko Karvonen 398p (4), Mauri Hattunen 184p (4), Olli Meretoja 169p (2) ja Juhani Sihvola 146p (2).

Jossakin vaiheessa tulee ratkaista, montako osallistumiskertaa otetaan tuloksissa huomioon ja mitä tehdään niille, joilla on vain niukalti pelikertoja. Yksi tapa on ottaa huomioon kaikki kunkin pelaajan pelaamat kilpailut riippumatta niiden lukumäärästä. Tällöin kunkin pelaajan lopputuloksen ratkaisee hänen todellisten raakapisteidensä summa, jolloin paljon pelaavat eivät hyödy heikkojen tulostensa mitätöimisestä.

Kevään 2018 aikatauluja

Kuukausiskruuvi   17.1., 21.2., 21.3., 18.4. ja 16.5. klo 15:00 yläkellarissa.
Klubiskruuvi   31.1., 7.3., 4.4. ja 2.5. klo 13:00 yläkellarissa.
Gardan korkean paikan leiri   5.-11.2.
Tallinnan skruuvi   27.-29.4.

KK-tulokset kausi 17-18

Skruuvivuosi 2017

SKRUUVIN KÄSIKIRJA

HANDBOOK SKRUUVI

 

Kuukausiskruuvin tulokset 2016-2017

 

Arkkiatri skruuvaamassa

 

Arkkiatri Risto Pelkonen vieraili Ylppö-kabinetissa 21.3.2016 ja pelasi skruuvia Jaakko Karvosen, Olli Meretojan  ja Kari Pylkkäsen kanssa. Risto oli pelannut skruuvia edellisen kerran 1950-luvulla ennen ylioppilaaksi tuloaan, mutta korttien käsittelytaito oli vetreässä muistissa.  Hän oli lukenut Bergholmin Skruuvioppaan hiirenkorville ja peittosi vastustajansa melkoisen ammattilaisen ottein!

Arkkiatri Risto Pelkonen skruuvaamassa Ylppö-kabinetissa 21.3.2016.

Skruuvissa ei kunnioiteta kuvia, eikä anneta armoa huonosti pelaaville tovereille ja siksi arkkiatrin voitto oli melkoinen yllätys meille kaikille mukana olijoille. Jälleen skruuvihetki oli ikimuistoinen, naurun ja tarinoiden täyttämä tuokio – peliä parhaimmillaan. Kiitos Risto!

.

Yleistä skruuvista

Skruuvi on tavallisella 52 kortin pakalla pelattava neljän hengen tikkipeli, jossa on eräitä yhtäläisyyksiä bridgen kanssa. Tulokset lasketaan pelaajakohtaisesti kun pelin kuluessa pelaajat vaihtavat paikkoja ja kukin pelaa jokaisen kanssa parina.

Skruuvia on pelattu Suomalaisella Klubilla koko sen historian ajan. Kiistatta kuuluisin pelaaja on ollut arkkiatri Arvo Ylppö. Hän pelasi skruuvia vielä yli satavuotiaana! Tässä on meille kaikille oiva haaste, jonka tavoittelemisen myötä aivojemme kapasiteetti säilyy varmasti parempana kuin ilman skruuvia.

 

Skruuvi pelinä

Skruuvissa jaetaan kaikki kortit ja tarjoukset etenevät nousevassa järjestyksessä. Tikkien saamiseen pyrkivät pelimuodot ovat valttipeli ja grandi (ei valttia), jBridgestä poikkeavasti pelataan myös tikkien välttämiseen pyrkivää misääriä. Peliä voi aloittaa jo oheisen 12 kuvan Skruuvin pikaoppaan avulla. Täydellisemmät ohjeet löytyvät Kari Bergholmin laatimasta ja Klubin keväällä 2013 julkaisemasta Skruuvioppaasta.

Skruuvin pikaopas

Skruuviopas

.

Skruuvin vuosikertomus 2014  (pdf)

Skruuvin vuosikertomus 2013