Suomalaisen Klubin tennistoiminta

TENNIS-JA KULTTUURIMATKA KOTKAAN 23.5.2017

Hyvät klubin tennisharrastajat

Järjestämme tennis-ja kulttuurimatkan Kotkaan toukokuun 23-24. päivä eli tiistai-ja keskiviikkopäivät.

Olen  varannut Kotkan tennishallista ulkokentät ja sadevarauksena sisäkentät  tiistaina kello 14.00-17.00 ja keskiviikkona kello 12.00- 15.00. Matkalle mahtuu enintään 20 pelimiestä ilmoittautumisjärjestyksessä.

 Ennen pelien alkua menemme kalakeittolounaalle(ahvenkeitto) ja opastetulle kierrokselle Langinkosken keisarilliselle kalamajalle  kello 11.10. Osoite Keisarinmajantie 118, 48230 Kotka.

Majoitus  on  varattu Sokoshotelli Seurahuoneelta Keskuskatu 21 ,48100 Kotka. Olemme sopineet kohtuulliset huonehinnat.

Tiistai-illan päivällispaikaksi olen varannut pöydät Kotkan klubilta osoite Kirkkokatu 2 .

Keskiviikkoaamun kulttuurikohteeksi on valittu Merikeskus Wellamo ja tilattu  tunnin opastettu kierros  kello 10.00. Wellamon osoite on Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

Ja sitten taas pelaamaan tutulla round- robin kaavalla Kotkan tenniskeskukseen kello 12.00-15.00.

Kimppakyytit aikaisempaan tapaan. Opastetut kierrokset, keittolounas ja tennis  50 euroa per pelaaja. Osanottajat maksavat majoituksen ja päivällisen itse paikan päällä. Yhden hengen huoneiden osalta haluan ennakkoilmoituksen. Allekirjoittaneelta saa tarkemmat tiedot.

Ilmoittautumiset viimeistään 15.4.2017 mennessä maksamalla klubin ilmoittautumisjärjestelmän kautta osanottomaksu 50 euroa.

 Tennisterveisin  Jussi Neste

jussi.neste@welho.com 050-5883250

 

KLUBIN PERINTEISET ROUND-ROBIN NELINPELIKISAT käytiin 6.11.2016 Talin Tenniskeskuksessa. Tuttuun ja hyväksi koettuun tapaan oli Jussi Neste taas järjestänyt sekä fasiliteetit, kilpailuohjelman että rutiininomaiset palkinnot.

Kaikki kilpailuun varatut tunnit käytettiin tarkoin toinen toistamme kannustaen (tietysti aina rehdisti sen mukaan, kenen parina oltiin). Säännöistä ei juuri tullut tavanomaista enempää keskustelua, paitsi tietenkin pelien jo päätyttyä.

Pääsarjassa (60 v) pelattiin neljän lohkon voimin.

Lohko I:n voitosta käytiin tiukka taistelu, Jari Niemen pelatessa voittajaksi vasta tie-break ratkaisulla Lauri Palojärveä vastaan.

Lohko II: voittaja Kari Lautso.

Lohko III: voittaja Pentti Seppälä.

Lohko IV: voittaja Kari Laapotti.

Juniorisarjan voitti Jyrki Nykänen, joka omien sanojensa mukaan on aloittelija. Tuskinpa tarkoitti, että että muut pelurit ovat lopettelijoita?

Onnea menestyneille, ja lämmin kiitos kaikille osallistuneille!

Oheinen vauhdikas kuva on otettu palkintojenjakotilaisuudessa. Siitä on tunnistettavissa Jussi Neste, Jari Niemi ja Jyrki Nykänen.
Alkaneella kaudella on kaikilla uusi mahdollisuus kirkastaa tilastojaan, etenkin kesäkuun tennis- ja kulttuurimatkaa Kotkaan odotamme innolla.

TENNIS- JA KULTTUURIMATKA TURKUUN 7.6.2016

Klubin tenniksen pelaajilla oli kesäkuun ensimmäisellä viikolla tilaisuus jatkaa kesäistä perinnettään. Järjestyksessään jo kymmenes Tennis- ja kulttuurimatka suuntautui tänä vuonna juhlavasti Suomen Turkuun ollen yhden yöpymisen ja kahden kulttuuri- ja pelipäivän reissu 17 miehen joukkueella. Kompaktin ja antoisan ohjelman suunnittelijoina olivat Jyrki Berner ja Jussi Neste, mistä heille suuri kiitos.

Matkanteot tapahtuivat ekologisesti pääosin kimppakyydein. Järjestäydyimme alkulohkoihin ja jatkokarsintoihin Turun Urheilupuiston massakentillä tiistaina puolilta päivin 7.6.

Aurinko ja tuuli, molemmat itseoikeutettuja tenniksen jumalia, saivat kiitosta ensimmäisen pelipäivän päätyttyä. Kentät olivat erinomaisessa ja mukavasti pelattavassa kunnossa, mistä isännöivälle Turun Verkkopalloseuralle lämpimät kiitokset.

Tenniksen jälkeen majoituimme museolaivaan S/S Bore (nykyisin M/S Bore). Alus on alun perin valmistunut höyrylaivaksi vuonna 1960, mutta se uudistettiin Wärtsilän diesel-voimalle 1987. Sittemmin tiukentuneet paloturvasäännökset olisivat edellyttäneet mm. upean mahonkisisustuksen korvaamista, ja laivaa uhkasi jopa romuttaminen, mutta tämä sinänsä toimintakelpoinen alus sai onneksi uuden elämän museo- ja majoitustarkoituksessa.

Ohjelmamme jatkui Forum Marinumissa opastetulla meriaiheisella kierroksella. Kierros jatkui Suomen Joutsenelle, jolla on todella vaiheikas historia niin kauppa-, sota-, kuin koululaivanakin. Aikataulumme ei valitettavasti sallinut piipahtaa samaan museokokonaisuuteen kuuluvalla ohjusvene Karjalalla, jonka vaiheista peliveljemme Risto Rasku kyllä ehti meitä valistaa.

S/S Boren  Kotka –salissa nautitun runsaan ja maukkaan buffet-illallisen jälkeen siirryimme aluksen pienempiin tiloihin tai kannelle konversatsiooniryhmiin, joissa muun muassa päätettiin kuka voittaa jalkapallon EM-turnauksen, ja pelataanko seuraavan päivän pelit ulko- vai sisäkentillä. Päätökset eivät tosin olleet täysin yksimielisiä. Varmaan kukin kömpi hyttiinsä aitoa unta tarviten ja sirkistyen..

Aamupalan nautittuamme tutustuimme kortteerinamme toimineen Boren museoalueeseen, käyden mm.-komentosillalla ja varustaja von Rettigin yksityiskäyttöön varatuissa tiloissa. Mahongin määrää katsoessa oli vaikea uskoa, että alus on niinkin uusi, mutta toisaalta oli varsin helppo uskoa, että paloturva ei ehkä ole paras mahdollinen. 

Aluksen jätettyämme siirryimme jalkavasti Turun Linnaan, joka on 1200-luvulla alun alkaen rakennettu saarelle. Maan kohoamisen seurauksena linna on nykykatsannosta nähden oudosti ”vain” joen rannalla. Saimme nauttia asiantuntevasta ja ryhdikkäästä esityksestä kiertäessämme ja kavutessamme linnan keskiaikaista osaa reilun tunnin verran. Siitä emme tosin päässeet täyteen varmuuteen, kuinka Jaakko Ilkka aikoinaan lopulta pakeni linnan tyrmästä - matkanjohtaja Jussi Neste nimittäin jyrkästi kiisti, että pako olisi voinut olla käymäläkuilun kautta, vaan ennemminkin lahjomalla.

Ennen kentille siirtymistä hörppäsimme kahvit linnan pihakahvilassa, minkä yhteydessä lopulta päätettiin finaaliryhmien kenttäjako: sateen jumala kuuluu ulkotenniksen jumalista julmimpiin, ja sen jumalan pelossa alemmat loppusarjat päätettiin suosiolla pelata Jarkko Nieminen Areenan sisäkentillä. Huippupelaajat sen sijaan suuntasivat ulkokentille ratkomaan varsinaisia mestaruuksia.

Harmillisesti kävi niin, että sateen jumala oli vietellyt turkulaisen tennisseurakumppanimme siihen uskoon, ettei ulkokentillä pelata, joten mestaruusmittelöt jouduttiin kumminkin pelaamaan sisäkentillä. Jumalat eivät aina ole arvattavissa, mutta senhän tenniksen pelaaja oppii jo varhain ja tyytyy osaansa.

Lohkovoittajat selvisivät vaikeiden ja vaiheikkaiden käänteiden jälkeen:

Lohko Turku:  Simo Näkki tiebreakilla Eero Hattarin sijoittuessa toiseksi.

Lohko Aura:  Kari Lautso.

Lohko Joutsen:  Jussi Itkonen.

Lohko Linna:. Tarmo Korpela.

Onnittelut voittajille ja kiitos matka-, peli-, ja keskusteluseurasta! Ensi vuoden retkeä varten on jo kohteen pohdinta käynnissä. Siitä varmasti enemmän syksyllä Talin tenniskeskuksen round-robineissa

 

Klubin tennisharrastusta on ylläpidetty toistakymmentä vuotta.

Parhaiten jäseniä on saatu liikkeelle joka syksyiseen nelinpeliturnaukseen, jota on pelattu ns. round-robin  systeemillä.

Klubin nelinpelikisat 25.10.2015

Perinteiseen klubin nelinpelikisaan osallistui yhteensä 20 pelaajaa. Alle 60-vuotiaiden sarjan voittajaksi pelasi Jussi Möttönen 40 pisteellä. Toiseksi tuli Tapio Aaltonen Veli-Matti Leppäsen selviytyessä kolmossijalle ennen Mika Holmströmiä.

Yli 60 vuotiaiden sarjassa oli sopiva määrä pelaajia neljään lohkoon. Sijoituslohkossa ykkönen parhaiten pelasi Eero Hattari 16 pisteellä Jyrki Bernerin saadessa 12 pistettä. Kolmannen sijan sai tiebreak ratkaisulla Nisse Wasenius jättäen moninkertaisen mestarin Simo Näkin neljänneksi. Kakkossijoituslohkon ykkönen oli Jari Niemi . Tom Johansson ja Iiro Kartano jakoivat kolmoslohkon voiton tasapistein  Kalle-Pekka Sävelkosken voittaessa neloslohkon.

Palkintopöydän annista kiitämme Fiskarsia ja Pekka Salmea, Sähköratasta ja Talin Tenniskeskusta.

Jälkipeleissä Jyrki Berner ehdotti ensi kesäkuun tennis-ja kulttuurimatkan kohteeksi Suomen Turkua, jossa tennispelien ohessa riittää kulttuurikohteita.

Kaksipäiväisen matkan ajankohta on 7-8.6.2015 ja suunnitelman mukaan yövymme museolaiva Borella ja nautimme päivällistä Suomen Joutsenen upseerimessissä. Kulttuurikohteena on myös Forum Marineum. Turkuun menemme vanhaan malliin kimppakyydein ja myös junayhteydet Turkuun toimivat hyvin. Matkan kustannukset selviävät myöhemmin keväällä mutta ovat todennäköisesti varsin kohtuulliset. Mukaan mahtuu 20 osanottajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Tennistä pelaamme molempina päivinä 3 tuntia Turun urheilupuiston massakentillä ja sateen sattuessa Jarkko Nieminen Areenalla Impivaarassa. Jussi Neste ottaa vastaan ilmoittautumisia sähköpostilla jussi.neste@welho.com tai puhelimitse 050-5883250.


Klubin nelinpelikisan  kiertopalkinnon voittajat Jussi Möttönen(vasemmalla) ja Eero Hattari ( lautanen käsissä).

 

Kaksinpelimestaruuskilpailuja on yritetty järjestää muutaman kerran . Aluksi osanottajia kolmeen eri ikäluokkaan tuli 4-6 pelaajaa per sarja. Kahtena viime vuotena ilmoittautuneita oli niin vähän , ettei kaksinpelimestaruuskisoja osanottajien puutteessa ole järjestetty.

Vuodesta 2007 alkaen on klubin tennisharrastajille tarjottu tilaisuutta osallistua kesäkuun alussa tennis- ja kulttuurimatkalle tennisperinteitä omaaville ja kulttuuria ja historiallisia kohteita tarjoaville paikkakunnille. Näille tennistä kohtuullisen annoksen sisältäville ja mielenkiintoisia tutustumiskohteita sekä mainiota keskustelevaa yhdessäoloa tarjoaville matkoille on osallistunut 14-15 klubin tennisharrastajaa . Kuvaukset matkoista löytyvät klubin nettisivuilta kohdassa harrastukset/tennis.

Tennis- ja kulttuurimatka Tammisaareen 9.6.2015

Tammisaaren Raatihuoneen torilla tavattiin Lilla Köket – nimisessä kahvilassa aamukahvin ja purtavan merkeissä. Ohjelma alkoi Tammisaaren luontokeskuksessa opastetulla kierroksella. Saimme nähdä alueen luonnosta tehdyn upean esittelyfilmin, jonka tuottaja on klubiveljemme Olli Kangas. Kulttuuriosuus jatkui Tammisaaren museokeskuksessa, jota kiertelimme ennen opastettua osuutta.
Oppaamme Tuula Kleiman  johdatteli pojat suomalaiselta klubilta erittäin hienolla otteella Helen Shcjerfbeckin elämää ja taidetta esittelevään pysyvään näyttelyyn. Museokeskus Ektassa oli myös Billnäs jugend näyttely sekä 1800 luvun alun porvaristalo aikakautensa sisustuksineen ja vanha valokuvaamo.
Porvaristalon rappusilla Velsun  kameralla otetussa kuvassa takana keskellä loistava oppaamme Tuula Kleiman

Rentouttavan kulttuuriannin jälkeen siirryimme tennistaistoihin Tammisaaren kolmelle hienossa ympäristössä oleville hyvin hoidetuille massakentille. Perinteisten karsintakierrosten jälkeen pelattiin sijoitusottelut kolmessa eri lohkossa.
Raasepori lohkon voittajaksi pelasi vanha mestari Simo Näkki ja kakkoseksi tiebreak-ratkaisulla Kari Lautso, jättäen Nisse Waseniuksen kolmoseksi. Veli-Matti Leppänen sijoittui neljänneksi.
Tammi lohkon vakainta taitoa ja tahtoa osoitti Jukka Ylikoski. Toiseksi pelasi Tom Johansson Timo Myllyksen ollessa kolmas. Turnauksen johtaja Jussi Neste jätettiin tylysti peränpitäjäksi.
Saari lohkon tasaisessa tennistaistossa kärkisijat jaettiin pisteen eroilla Antti Aaltosen voittaessa. Kalle-Pekka Sävelkoski otti ”hopeaa” ja Risto Rasku  sai ” pronssia” ja Kalle Laine oli neljäs.

Peli-ilma oli erinomainen poutapilvinen loppuratkaisujen lähestyessä tuulenpuuskien lisääntyessä. Pelien päätyttyä  Veli-Matti Leppäsen ottamasta valokuvasta voitte päätellä, että tennisharrastajat nauttivat täysin siemauksin kolmen ja puolen tunnin ulkotenniksestä.Ennen kotimatkaa osa porukasta jäi syömään ravintola Albatrosiin, jonka ikkunapöydästä saimme silmäillä auringosta välkehtivää  merenrantaa  veneineen.  Kaikki olivat erittäin tyytyväisiä  nauttimiinsa ruokiin ja hyvillä mielin  lähdimme kotimatkalle .
Klubin tennisharrastajat kiittävät lämpimästi kulttuurikohteittemme edustajia ja tennisklubin henkilöstöä miellyttävästä päivästä.

Jussi Neste

 

Suomalaisen klubin tennisturnaus 2.11.2014

Klubin jo perinteinen tenniksen nelinpeliturnaus pelattiin 17 kerran hulppeassa Talin Tenniskeskuksessa. Pelimiehiä oli mukana 16 veteraanisarjassa ja 8 juniorisarjassa.

Tasaisten ja tasokkaiden pelien  sarjan yli 60v. ykköslohkon voittajaksi selvisi Simo Näkki, joka on muutaman kerran aikaisemminkin voittanut kisan. Toiseksi taisteli Lauri Palojärvi ja kolmannen sijan vei Pekka Böök voittaen neljänneksi tulleen Kari Lautson pisteellä.

Kakkoslohkon paras oli Juhani Saarento , kolmoslohkon ykkönen oli Nisse Wasenius ja neljännen lohkon voitti Jussi Itkonen
Nuorten miesten sarjan voittajaksi pelasi Jori Taipale, toiseksi tuli Jaakko Nevanlinna ja kolmantena oli Tomi Korpiola viime vuoden voittajan Ari Auran ollessa neljäs.

Kakkoslohkon ykkönen oli Jussi Möttönen. Palkintopöydän antimista suurkiitokset Fiskarsille ja Pekka Salmelle, Veikko Hakkaraiselle, Talin Tenniskeskukselle ja Sähkörattaalle  .

Jälkipeleissä ja palkintojenjakotilaisuudessa  ajateltiin kesäkuun tennis -ja kulttuurimatkan kohteeksi Tammisaarta, edellyttäen että kentät saadaan käyttöön ja sopiva käyntikohde järjestyy..Päivämääräksi kaavailtiin tiistaita 9.kesäkuuta.

.

Kuvassa leveästi hymyilevät voittajat kiertopalkintoineen. Veteraanisarjan hallitsija Simo Näkki sai Head tennisbägin . Jori Taipaleelle tuli hieno Fiskarsin kirves kouraan veisto- ja askartelutarkoituksiin..

Tennisterveisin

Jussi Neste

Tennis- ja kulttuurimatka Loviisaan 10.6.2014

Loviisan tennis- ja kulttuurimatkalle osallistui ennakkokiintiön mukaan 15 tennistaituria. Meri on Loviisalle keskeinen elementti läpi vuoden. Loviisan idyllinen Laivasilta houkutteli matkalaiset tankkaamaan kevyelle lounaalle ennen päivän tennistaistoja ja päivän ohjelman huipentumaa Ravintola Laivasiltaan.
Laivasillan punaiset suola-aitat luovat menneen ajan tunnelmaa. Meri on vaikuttanut vahvasti Loviisan historiaan, ihmisten elinkeinoihin ja sataman syntyyn. Laivasillalla sijaitsevaan merenkulkumuseoon tutustuimme Tapio Lehmuskallion asiantuntevalla opastuksella. Saimme laajan katsauksen kaupungin merenkulkuhistoriasta.
Museokierroksen aikana sadepisarat aiheuttivat uhkan tennisturnauksen onnistumiselle - ilman paikallista sadevarausta sisätiloissa.  Museossa tutustuimme 1800-luvulla keksittyyn kompassin nestevaimennusmenetelmään, jolla neulan liikenne rauhoittui ja suunnassa pysyminen helpottui ratkaisevasti. Niinpä kilpailun vetäjä lounaalla sovitun yhteisen päätöksen mukaisesti päätti, että turnaus pelataan luonnonkauniin Casinopuiston tenniskentillä pienestä sateesta välittämättä.
Alkulohkot saatiin pelattua pääosin pienessä sateessa ja ennen sijoitusotteluja jouduttiin pitämään noin puolen tunnin sadetauko. Casinopuiston erinomaiset massakentät saatiin sadetauon jälkeen pelikuntoon - kiitos kentänhoitajien toimenpiteiden.Myönteistä peliolosuhteissa oli, ettei aurinko häikäissyt eikä tuuli vaikuttanut peliin, ja ilma oli lisäksi happirikasta.

Tasaisten tennistaistojen jälkeen sijoitukset ja pisteet olivat lohkoittain seuraavat:
Lohko Loviisa: Jari Niemi 21 p, Simo Näkki 16 p, Lauri palojärvi ja Jyrki Berner 12 p ja Jussi Neste 10 p.
Lohko Degerby: Nisse Wasenius 20 p, Kalle-Pekka Sävelkoski 19 p, Osmo Kähkönen 17 p, Tom Johansson 14 p ja Ben Grass 8 p
Lohko Casinoranta: Jussi Itkonen 18 p, Antti Aaltonen ja Kalle Laine 12 p ja Raimo Saarikivi 10 p.

Jälkipeleihin, palkintojenjakoon ja päivälliselle Bistro Cantoriin ehti jäädä kymmenen osanottajaa. Vanhaan kanttorilaan sisustetussa viihtyisässä ravintolassa ruoka maistui ja keskustelu sujui tasokkaassa klubihengessä.
Kiitän osanottajia tervehenkisestä kisailusta ja Loviisalaisia eriomaisesta tuesta tapahtuman onnistumiseksi.

Terveisin

Jussi Neste

Vasemmalta Nisse Wasenius, Kalle-Pekka Sävelkoski, Osmo Kähkönen, Tom Johansson ja Raimo Saarikivi.

 

Klubin nelinpelikisat 2013

Klubin tenniksen nelinpelikisat pelattiin 3.11. 2013. Round Robin –systeemillä.  Osanottajia oli yli 60 v sarjassa 16 ja alle 60 v sarjassa 5.  Vanhemmassa ikäluokassa haettiin asemat loppusarjan sijoitusotteluihin.  Voittajaksi ja  klubin nelinpelimestariksi  pelasi  Simo Näkki,  Jukka Ylikoski oli toinen ja kolmossijan otti  Martti Enäjärvi.  Muissa sijoituslohkoissa lohkojen ykkösiksi  pelasivat Lauri Palojärvi,  Kari Laapotti  ja Jussi  Itkonen.

Alle kuusikymppisten sarjan voitti  Ari Aura,  toinen oli Jyrki Berner ja kolmas Petteri  Salmi. 

Kesäkuun alkupuolelle ajoittuva  tennis- ja kulttuurimatka pyritään järjestämään Loviisan/Porvoon seudulle.

Tennisterveisin  Jussi  Neste


                                           ARI AURA ja SIMO NÄKKI

 

Tennis- ja kulttuurimatka Lohjalle

Kesäkuun 12. päivä klubin tennistaiturit matkasivat Lohjalle. Tutustuimme Tytyrin kaivosmuseoon asiantuntevalla opastuksella 80 metriä maanpinnan alla. Näimme mainarien  käden jäljet ja tunsimme menneen ajan kosketuksen  sekä kaivostoiminnan kehityksen vuosien saatossa. Kaivoksessa louhitaan edelleen kalkkikiveä. Louhituissa käytävissä oli esillä myös taidetta ja eri aikojen työvälineitä sekä koneita. Kierros huipentui vaikuttavaan valo-ja musiikkiesitykseen, jonka yhteydessä saimme nähdä myös vuorenpeikon kasvot.

Maanalaisen keskittymisen  jälkeen siirryimme taitoihimme luottaen 15 miehen voimin Tennarin tenniskentille taistelemaan kesän tenniskunniasta.

Turnaus alkoi kahden aikaan erinomaisessa kunnossa olevilla massakentillä karsintakierroksella. Lohkosijoitusten ratkottua sijoitusottelut pelattiin kolmessa lohkossa . Kesään kuuluva kohtuullisen kova sade pakotti siirtymään neljän jälkeen sisälle halliin, jossa oli uusi kenttäpinnoite ja muutenkin remontin jälkeen uutuuttaan hohtava tyylikäs miljöö. Urhoollisin ryhmä jatkoi pelejä sadetta uhmaten ulkona vielä lähes tunnin.

Kiitos sisäkenttävarauksen turnaus saatiin aikataulun mukaan päätökseen.

Lohjanharjun lohkon voittajaksi nousi Amerikan matkan jetlagista kisan mittaan toipunut Simo Näkki. Tiukan vastuksen antanut Lauri Palojärvi tuli toiseksi ja Jyrki Berner kolmanneksi ja Lohjan oman pojan Terho Salon ollessa ykköslohkon neljäs.

Lohko Petterin voitti ensi kertaa klubin tennisturnauksiin osallistunut Jari Niemi , jolle kovimman vastuksen antoi Iiro Kartano.

Lohjan Kalkki lohkon  voittajaksi  pelasi Antti Aaltonen  Ben Grassin sijoittuessa  lohkon kakkoseksi. Lohko pelattiin osittain sateessa.

”Nahkuri orsilta” siirryttiin viehättävään ravintolaan Nahkurin talliin päivälliselle ja palkintojen jakoon, jossa jokainen osanottaja sai muistoksi palkintokaappiin ainakin ryövärin ropon.. Päivällisellä useimmille maistui Lohjanjärven kuha ja toki muitakin keittiön oivallisia ruokia syötiin. Päivälliskeskustelu oli taattua klubiveljien tasoa.  Tyytyväisin mielin ja vatsoin kotimatkaan lähdettiin .

Seuraava perinteinen nelinpeliturnaus on merkitty kalenteriin sunnuntaina 3.11.2013.

Tennisterveisin

Jussi Neste

Kuvassa pomomiehet valkoisissa kypärissään kaivoksen uumenissa