Skruuvi

Klubin skruuvimestaruus ratkeaa vasta toukokuussa

Klubin skruuvimestaruus ratkaistaan kuukausiskruuvien pelimenestyksien perusteella. Kunakin kuukautena pelattavan kilpailun voittaja saa 8, toiseksi tullut 7, kolmanneksi tullut 6 jne. pistettä. Koko kauden tulokseen lasketaan kullekin pelaajalle mukaan hänen viisi parasta sijoitustaan. Näiden sijoituspisteiden summa ratkaisee koko kauden voittajan. Tänä vuonna kisa voittajasta on jälleen kutkuttavan jännittävä.

Maaliskuun kisan jälkeen kolmella pelaajalla oli vielä mahdollisuus tulla Klubin vuoden 2016-2017 mestariskruuvaajaksi. Olli Jänteellä, Pellervo Erkkilällä ja Mauri Hattusella oli koossa seuraavat pistesaaliit: 8+8+7+7+4 = 34, 8+8+7+5+3 = 31 ja 8+6+6+5+4 = 29 pistettä. Jos siis Mauri olisi saanut kahdesta viimeisestä kk-skruuvista ykkössijat, hänen pistesaaliinsa olisi kasvanut 36:een.

Huhtikuun kisassa Mauri ei kuitenkaan parantanut sijoitustaan eli hän sijoittunee lopullisessa mestaruustaistossa kolmanneksi. Sen sijaan Olli sijoittui huhtikuussa kolmanneksi eli hänen huonoin sijoituspisteensä 4 korvautuu 6:lla ja hänen pistesaldonsa kasvoi 36:een. Pellervo paransi huonointa sijoitustaan vielä enemmän voittaessaan huhtikuun kisan, jolloin hänen pistemääränsä kasvoi peräti viidellä eli 36:een – samaan kuin Olli Jänteellä.

Vasta toukokuun kuukausiskruuvi ratkaisee, kummasta mainituista herroista tulee Klubin mestari kuluvalle kaudelle. Olli voi parantaa pistemääräänsä enää kahdella sarjassaan 8+8+7+7+6 = 36. Sen sijaan Pellervo voi kasvattaa pistesaldoaan kolmella sarjastaan 8+8+8+7+5 = 36. Jos molemmat huippupelaajat päätyvät samaan pistemäärään, voittajan ratkaisee pelattujen pelien raakapisteet. Näissä Pellervo johtaa tällä hetkellä vain noin 50 pisteellä. Tuollaisen eron kurominen skruuvin kaltaisessa pelissä ei olisi lainkaan vaikeaa, ellei kilpailuverrokkina olisi moninkertainen Klubin ja Toron mestari!

Ystävänpäivän skruuvi-ilta

Lajissaan ensimmäinen Skruuvi-ilta järjestettiin skruuvarien yhteishengen ja verkostoitumisen lisäämiseksi. Ilta oli varsin onnistunut ja osoitti tällaisen  skruuvarien keskustelufoorumin tarpeellisuuden. Nyt 20 skruuvaria pääsi vaihtamaan ajatuksiaan ja pohdintojaan skruuvin harrastuksen kehittämisestä sekä myös maailman tapahtumista.

Erinomaisena avauksena uudelle toimintamuodolle luotiin uusi skruuvin pelitapahtuma, joka kuukauden ensimmäisen keskiviikon Klubiskruuvi. Tämä tarkoittaa vapaata pelaamista klo 13-20 niin, että kukin osallistuja voi tulla Klubin alakertaan tuona aikana ja pelata niin kauan kuin oma aikataulu sallii. Pelipöytiin pyrittäisiin saamaan pelaajia eri viikkoryhmistä niin, että uudehkojen pelaajien pöydissä olisi aina mukana joku konkarikin. Näin pelaajien vaihto toteutuisi jopa paremmin kuin tilanteessa, missä konkari sijaistaa puuttuvaa pelaajaa hänen viikkoryhmässään.

Klubiskruuvissa pelataan vapaasti kenen kanssa tahansa ja voittoa tärkeämpää on sosiaalinen harrastustoiminta. Jos paikalla on 1 - 3 miestä odottamassa vuoroaan yhden pelurin puuttuessa, niin he voivat keskustella vapaista aiheista tai toimia takapiruna nähden varsin erilaisia pelitapoja. Jos joku kokee, että kahdesti viikossa pelaaminen on liian paljon, niin hän voi harkita oman kuukauden ensimmäisen keskiviikon viikolle osuvan vakiopelinsä vaihtamista Klubiskruuviksi.

Klubiskruuvit järjestetään tänä keväänä 1.3., 5.4. ja 3.5. Tervetuloa joukolla mukaan!

Gardan voitot Klubillemme

Jo yhdeksäs Gardan korkean paikan leiri järjestettiin 6.-12.2. Tällä kertaa erilaisten yhteensattumien vuoksi paikalle pääsi ainoastaan kymmenen pelaajaa, kuusi Klubiltamme ja neljä Kuopiosta. Viikon aikana useimmat ehtivät kuitenkin pelata 50 sitsiä. Majoituimme perinteiseen hotelliimme Antiche Riveen ja nautimme jälleen italialaisia herkkuruokia sekä upeissa paikallisravintoloissa että Paolon lihakaupan antimista itse tehdyn äärimmäisen maukkaan lihapadan muodossa. Kerta kaikkiaan onnistunut viikko. Ensi vuonna odottaa sitten kymmenes juhlavuosi 5.-11.2.2018.

Garda-viikon kokonaiskisan kaikki palkintosijat tulivat meille. Tällä kertaa Olli Meretoja (604 pistettä) oli voittaja, Olli Jänne (412 pistettä) toinen ja Jaakko Karvonen (354 pistettä) kolmas. Seuraavat kolme sijaa menivät kuopiolaisille äärimmäisen tasaväkisillä pisteillä 179-178-162.

Viikon aikana pelattiin myös perinteinen lyhyt Garda-cup, jossa pudotuspelien malliin neljä pelaajaa pääsivät finaaliin. Heistä Jaakko Karvonen voitti, Risto Pirhonen oli toisena ja Samuli Remes kolmas. Kaksi viimemainittua ovat kuopiolaisia valiopelaajia.

Kevään aikatauluja

Kuukausiskruuvi joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 15:00 alkaen: 15.2., 15.3., 19.4. ja 17.5.

Klubiskruuvi joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 13-20: 1.3., 5.4. ja 3.5.

Puijon turnaus 25.-26.3.2017

Tallinnan skruuvi 28.-30.4.2017

Raviskruuvi Lahdessa 11.5.2017

 

SKRUUVIN KÄSIKIRJA

HANDBOOK SKRUUVI

 

Kuukausiskruuvin tulokset 2016-2017

 

Arkkiatri skruuvaamassa

 

Arkkiatri Risto Pelkonen vieraili Ylppö-kabinetissa 21.3.2016 ja pelasi skruuvia Jaakko Karvosen, Olli Meretojan  ja Kari Pylkkäsen kanssa. Risto oli pelannut skruuvia edellisen kerran 1950-luvulla ennen ylioppilaaksi tuloaan, mutta korttien käsittelytaito oli vetreässä muistissa.  Hän oli lukenut Bergholmin Skruuvioppaan hiirenkorville ja peittosi vastustajansa melkoisen ammattilaisen ottein!

Arkkiatri Risto Pelkonen skruuvaamassa Ylppö-kabinetissa 21.3.2016.

Skruuvissa ei kunnioiteta kuvia, eikä anneta armoa huonosti pelaaville tovereille ja siksi arkkiatrin voitto oli melkoinen yllätys meille kaikille mukana olijoille. Jälleen skruuvihetki oli ikimuistoinen, naurun ja tarinoiden täyttämä tuokio – peliä parhaimmillaan. Kiitos Risto!

.

Yleistä skruuvista

Skruuvi on tavallisella 52 kortin pakalla pelattava neljän hengen tikkipeli, jossa on eräitä yhtäläisyyksiä bridgen kanssa. Tulokset lasketaan pelaajakohtaisesti kun pelin kuluessa pelaajat vaihtavat paikkoja ja kukin pelaa jokaisen kanssa parina.

Skruuvia on pelattu Suomalaisella Klubilla koko sen historian ajan. Kiistatta kuuluisin pelaaja on ollut arkkiatri Arvo Ylppö. Hän pelasi skruuvia vielä yli satavuotiaana! Tässä on meille kaikille oiva haaste, jonka tavoittelemisen myötä aivojemme kapasiteetti säilyy varmasti parempana kuin ilman skruuvia.

 

Skruuvi pelinä

Skruuvissa jaetaan kaikki kortit ja tarjoukset etenevät nousevassa järjestyksessä. Tikkien saamiseen pyrkivät pelimuodot ovat valttipeli ja grandi (ei valttia), jBridgestä poikkeavasti pelataan myös tikkien välttämiseen pyrkivää misääriä. Peliä voi aloittaa jo oheisen 12 kuvan Skruuvin pikaoppaan avulla. Täydellisemmät ohjeet löytyvät Kari Bergholmin laatimasta ja Klubin keväällä 2013 julkaisemasta Skruuvioppaasta.

Skruuvin pikaopas

Skruuviopas

.

Skruuvin vuosikertomus 2014  (pdf)

Skruuvin vuosikertomus 2013