Skruuvi

Kari Bergholmille Skruuvin elämäntyö –palkinto ja Juhani Gulinista Skruuvimestari

Skruuvikauden 2016-2017 päätöstilaisuudessa akruuviakateemikko Kari Bergholmille myönnettiin Skruuvin elämäntyö –palkinto. Kari on pelannut skruuvia yli 60 vuoden ajan erinomaisella lahjakkuudella. Hän on tehnyt erittäin paljon työtä skruuvin systemaattisen pelaamisen puolesta kiteyttäen skruuvin tiivistetyt peliasiat mainioon Skruuvioppaaseen vuonna 2013. Hän on voittanut skruuvin Suomen mestaruuden kertaalleen.
Kari Bergholm on diplomi-insinööri, joka jäi eläkkeelle vuonna 1995 ulkoasiainneuvoksen virastaan. Hän ei jäänyt tuolloinkaan lepäämään, vaan jatkoi mm. EU:n konsulttina Aasian ja Itä-Euroopan maissa vuoteen 2010. Skruuvin ohella hänen sydäntään lähellä on kansantanssi, jonka puolestapuhuja hän on ollut maailmanlaajuisesti. Hän sai vuonna 2015 vuoden Wäinö –palkinnon legendaarisesta kansantanssiurastaan. Hänelle on myönnetty mm. Suomen Leijonan komentajamerkki ja Klubin kultainen ansiomerkki.

Juhani Gulin – Karin pikkuserkku – on niinikään pelannut skruuvia runsaat 60 vuotta. Hänen taitonsa ovat vuosikymmenten varrella hämmästyttäneet monien aikalaisten mieliä. Juhani on voittanut Toro-skruuvin kahdesti, vuosina 2000 ja 2001 ja ollut useasti Klubin mestaruustaiston kärkisijoilla. Hän rakastaa tätä peliä, jossa aivan upealla tavalla heijastuu pelaajien temperamentti mikä usein on myös ratkaisevasti vaikuttanut pelaajien ammattiuran valintaan. Juhani on tehnyt siviilielämäntyönsä Aeron ja Finnairin lentäjänä toimien mm. Finnairin päälentäjänä.

Klubin skruuvivoittajaksi jälleen Pellervo Erkkilä

Ennen Klubin kuukausiskruuvien viimeistä eli yhdeksättä kisaa Pellervo Erkkilä ja Olli Jänne olivat kärkisijoilla samoin sijoituspistein. Toukokuun kisassa Olli voitti oman ryhmänsä ja Pellervo tuli omassaan toiseksi molempien parantaessa viiden parhaan pelinsä yhteistulosta kahdella sijoituspisteellä. Näin he olivat edelleen tasapisteissä, joten ”maaliero” eli pelattujen pelien raakapisteet ratkaisivat voittajan. Voittaja oli selkeällä erolla Pellervo Erkkilä – tuo skruuvarien velho, joka niin uskomattoman usein vetää pisimmän korren.

Raviskruuvi Lahdessa

Klaus Holttinen järjesti viime vuoden Vermon raviskruuvin tapaan tilaisuuden Lahden Jokimaan ravikeskukseen 11.5.2017. Z-junalla matka taittui nopeasti ja saimme tutustua mahtavaan ja moderniin ravikeskukseen asiantuntijaoppaiden kanssa. Näimme Suomen valiohevosia, niiden koulutus- ja majoituspaikkoja sekä saimme paljon hedelmällistä taustatietoa raviharrastuksen nykytilasta Suomessa.
Ennen ravikilpailujen alkua meillä oli pari tuntia aikaa pelata kunkin parina. Voittajista ei pidetty kirjaa, koska kahdeksan pelaajan porukassa yhteinen harrastus ja vilkas keskustelu ovat keskeistä. Raveissa luotimme jälleen Klasun asiantuntemukseen ja jäihän meille jälleen hiven taskurahaa ja suuri innostus ensi vuoden raviskruuvien odotteluun. Lämmin kiitos Klasulle!

Syksyn aikatauluja

Skruuviakatemia Helsingissä 11.9., 18.9., 25.9., 2.10. ja 9.10. klo 18:00

Kuukausiskruuvi joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 15:00 alkaen: 20.9., 18.10., 15.11. ja 20.12. alkaen klo 15:00

Klubiskruuvi joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 13:00-20:00: 6.9., 4.10., 1.11. ja 29.11. (huom!)

YT-SM –skruuvi Mikkelissä 7.-8.10.2017 alkaen klo 12:00

Toro-skruuvi Helsingissä 28.10.2017 alkaen klo 13:00
 

SKRUUVIN KÄSIKIRJA

HANDBOOK SKRUUVI

 

Kuukausiskruuvin tulokset 2016-2017

 

Arkkiatri skruuvaamassa

 

Arkkiatri Risto Pelkonen vieraili Ylppö-kabinetissa 21.3.2016 ja pelasi skruuvia Jaakko Karvosen, Olli Meretojan  ja Kari Pylkkäsen kanssa. Risto oli pelannut skruuvia edellisen kerran 1950-luvulla ennen ylioppilaaksi tuloaan, mutta korttien käsittelytaito oli vetreässä muistissa.  Hän oli lukenut Bergholmin Skruuvioppaan hiirenkorville ja peittosi vastustajansa melkoisen ammattilaisen ottein!

Arkkiatri Risto Pelkonen skruuvaamassa Ylppö-kabinetissa 21.3.2016.

Skruuvissa ei kunnioiteta kuvia, eikä anneta armoa huonosti pelaaville tovereille ja siksi arkkiatrin voitto oli melkoinen yllätys meille kaikille mukana olijoille. Jälleen skruuvihetki oli ikimuistoinen, naurun ja tarinoiden täyttämä tuokio – peliä parhaimmillaan. Kiitos Risto!

.

Yleistä skruuvista

Skruuvi on tavallisella 52 kortin pakalla pelattava neljän hengen tikkipeli, jossa on eräitä yhtäläisyyksiä bridgen kanssa. Tulokset lasketaan pelaajakohtaisesti kun pelin kuluessa pelaajat vaihtavat paikkoja ja kukin pelaa jokaisen kanssa parina.

Skruuvia on pelattu Suomalaisella Klubilla koko sen historian ajan. Kiistatta kuuluisin pelaaja on ollut arkkiatri Arvo Ylppö. Hän pelasi skruuvia vielä yli satavuotiaana! Tässä on meille kaikille oiva haaste, jonka tavoittelemisen myötä aivojemme kapasiteetti säilyy varmasti parempana kuin ilman skruuvia.

 

Skruuvi pelinä

Skruuvissa jaetaan kaikki kortit ja tarjoukset etenevät nousevassa järjestyksessä. Tikkien saamiseen pyrkivät pelimuodot ovat valttipeli ja grandi (ei valttia), jBridgestä poikkeavasti pelataan myös tikkien välttämiseen pyrkivää misääriä. Peliä voi aloittaa jo oheisen 12 kuvan Skruuvin pikaoppaan avulla. Täydellisemmät ohjeet löytyvät Kari Bergholmin laatimasta ja Klubin keväällä 2013 julkaisemasta Skruuvioppaasta.

Skruuvin pikaopas

Skruuviopas

.

Skruuvin vuosikertomus 2014  (pdf)

Skruuvin vuosikertomus 2013