Golf

Golfharrastus Klubilla kulminoituu kahteen tapahtumaan, joista ehdoton päätapahtuma on jo vuodesta 1971 lähtien pelattu Pohjolan malja eli Klubin golfmestaruuskilpailu. Suuren osalistujamäärän vuoksi kilpailu on jaettu kahdelle kentälle. Alhaisemman tasoituksen omaavat pelaajat kilpailevat A-sarjan eli Pohjolan maljan voitosta Talissa ja korkeamman tasoituksen omaavat B-sarjan voitosta Master golfissa. Molemmilla kentillä on myös seniorisarja yli 65-vuotiaille klubiveljille. Osallistumisoikeus on kaikilla Klubin jäsenillä, joilla on tasoitus 36 tai alle.

Toinen golftapahtuma on Talvigolf-ilta, joka pidetään Klubin suuressa salissa yleensä maaliskuun alussa. Ohjelmassa on usein ajankohtainen golfiin liittyvä esitelmä sekä yhdeksän reiän puttikilpailu. Kaikki klubiveljet pelitasosta riippumatta ovat erittäin tervetulleita Talvigolf-iltaan.

Keväällä 2015 Klubin golfjaosto järjesti pelimatkan Irlantiin Dublinin liepeille, 2016 Prahaan, 2017 Itävaltaan, 2018 Berlinin liepeille ja 2019 olemme menossa Bulgariaan pelaamaan mm. kuuluisa Thracian Cliffs ja kaksi muuta alueen huippu kenttää. Näistä Klubin pelimatkoista on siis muodostunut traditio Pohjolan maljan ja talvigolf-illan tapaan.

KLUBIN GOLFMESTARUUSKILPAILU 2017

Toinen golftapahtuma on Talvigolf-ilta, joka pidetään Klubin suuressa salissa yleensä maaliskuun alussa. Ohjelmassa on usein ajankohtainen golfiin liittyvä esitelmä sekä yhdeksän reiän puttikilpailu. Kaikki klubiveljet pelitasosta riippumatta ovat erittäin tervetulleita Talvigolf-iltaan.

Keväällä 2015 Klubin golfjaosto järjesti pelimatkan Irlantiin Dublinin liepeille, 2016 Prahaan ja 2017 Itävaltaan. Näistä Klubin pelimatkoista on muodostunut traditio Pohjolan maljan ja talvigolf-illan tapaan.

Talvigolf ilta 21.3.2016

Suomen golfin uunituore strategia ja golfin paluu olympialajiksi. Illan vieraana oli golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi. Ohjelmassa myös puttikisa.

Talvigolf 2016 Tulokset

Pohjolan Malja 2015 Tulokset:

Tulokset SCR-sarja TALI
Tulokset VET-sarja ja erikoiskilpailut
Tulokset A-sarja TALI
Tulokset B-sarja MASTER

Klubin golfmatka Irlantiin 17.-20.4.2015

Klubin golfjaosto järjesti pelimatkan Irlantiin tutustumaan links golfin saloihin. Matkalle lähti mukaan 16 iloista klubiveljeä, joista osalla oli jo kokemusta links golfista ja joillekin kokemus oli ensimmäinen. Lensimme perjantai-iltana Dubliniin, josta siirryimme bussikuljetuksella lentokentältä n. 20 min matkan päässä sijaitsevaan Portmarnock Golf -hotelliin, joka sijaitsee hiukan Dublinin pohjoispuolella Portmarnockin kylässä aivan meren rannalla. Hotelli on whiskystä kuuluisan Jamesonin suvun entinen kotitalo ja ensimmäinen ilta menikin päivällisen merkeissä hotellin Jameson baarissa. Baari toimii myös golfkentän klubitalona.

Lauantaina heti aamiaisen jälkeen oli ensimmäisen kierroksen vuoro. Ensimmäisenä kahtena päivänä pelasimme hotellin kenttää, Portmarnock Linksiä. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja  8 m/s puhaltanut koillistuuli ravisti varmasti jokaisen aamu-unisenkin hereille. Tuuli ja uusi kenttä asetti omat haasteensa, mutta kierroksen jälkeen klubitalon terassi oli täynnä iloista porukkaa. Lounaan ja monen golftarinan jälkeen huilattiin hiukan ja sitten suunnattiin kohti Dublinin keskustaa. Saimme kuulla oppaalta matkalla lyhyen yhteenvedon Irlannin ja Dublinin historiasta sekä katsella maisemia. Kiersimme vielä lyhyen opastetun kävelykierroksen keskustassa ennen päivällistä Temple Barin alueella. Ehdimme vielä päivällisen jälkeen tutustua Irlantilaiseen pubikultturiin, joka on heille tyypilliseen tyyliin iloista ja äänekästä. Ja sehän sopi meille.

Sunnuntaina nautimme pelistä hieman tyynemmässä kelissä ja edelleen auringonpaisteessa. Päivällinen nautittiin hotellin a la carte ravintolassa (joka avattiin meitä varten) Suomen eduskuntavaalituloksia seuraten. Päivällisen lisäksi saimme nauttia veljien hauskoista tarinoista ja yhteislauluista. Muistuttipa yksi klubiveli ansainneensa yhdeksän naistentiikaljaa päivän kierroksen aikana…

Maanantaina aamiaisen jälkeen pakkasimme kaikki tavarat mukaan ja matkasimme bussilla 25 min The Island nimiselle golfkentälle. Linnuntietä matkaa Portmarnockista ei ole kuin muutama kilometri, mutta koska kenttä tosiaan sijaitsee saaressa, niin bussilla jouduimme kiertämään hiukan pidemmän reitin. Vastaanotto klubilla oli todella vieraanvarainen ja lämmin, samoin aurinko lämmitti mukavasti muuten viileässä aamussa. Startteri varoitteli kentän olevan todella vaikea ja bussikuskisin oli kehottanut ottamaan pari tusinaa palloa mukaan kierrokselle. Kenttä oli vaativa, mutta todella upea kokemus. Kaikilla riittivät pallot koko kierrokselle. Portmarnockin kenttä oli hieno, mutta The Island oli jotain vielä upeampaa. Klubi on perustettu v. 1890 ja aiemmin pelaajat soudettiin sinne veneellä mantereelta. Maisemat olivat kauniit, kenttä hyvässä kunnossa ja palvelu todella ystävällistä. Lounaan jälkeen pakkasimme varusteet bussiin ja suuntasimme kohti lentokenttää ja kotimaata.

Pelireissu oli todella onnistunut, säät suosivat ja kentät olivat upeita. Kehuja tuli paljon siitä, että oli mukavaa tutustua uusiin klubiveljiin ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Ikähaarukkaa oli lähes 50 vuotta vanhimman ja nuorimman osallistujan välillä, joka oli mahtava rikkaus. Toiveita uuden matkan suhteen tuli sen verran paljon, että sellaisia on varmasti ohjelmassa lähitulevaisuudessa. Kartoitamme kohteita ja tiedotamme sen jälkeen seuraavasta reissusta lisää.

Suuret kiitokset kaikille osallistujille, te teitte matkasta onnistuneen!

Henrikki Tolonen & Jussi Papinniemi            KUVA-ALBUMI MATKASTA

 

Talvigolf-ilta 4.3.2015

Illan vieraana oli suomalaisten olympiamitalistien ravinto- ja palautumisvalmentajana toiminut fysiatrian erikoislääkäri ja Avire Oy:n ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen. Golfin parissa hän on tehnyt yhteistyötä mm. Mikko Ilosen valmentajan Timo Rauhalan kanssa.
Veli-Pekka luennoi ravinnon vaikutuksesta suoritukseen sekä antoi ohjeita miten parantaa omaa peliä oikealla ravinnolla. Samat lainalaisuudet pätevät pitkälti kaikkien lajien ja eri tasoisten  harrastajien kohdalla.
Veli-Pekan ruokailusuositukset golfarille. (PDF)
Illan päätteeksi pelattiin jälleen suosittu puttikilpailu, jossa kilpaili kaikkiaan 55 klubiveljeä + illan vieras.

KUVASARJA TALVIGOLF ILLASTA

Puttikisan tulokset:

1. Mattila Timo 19 pst
2. Vartiainen Tuomo 18 pst (jaettu)
    Tähtinen Kari
    Tuhkanen Pertti
    Frick Markku
    Nurmi Hannu
    Stormbom Jens
    Papinniemi Eino

Hyvää pelikautta kaikille!

Teemu Laakso

POHJOLAN MALJA TULOKSET 2014
A-SARJA TALI
B-SARJA MASTER
VETERAANIT JA ERIKOISKILPAILUT

 

”Pohjolan malja –kilpailun perustajajäsen, Suomen golfliiton kunniapuheenjohtaja sekä Klubin kunniagolfari Maestro Seppo Soratie vuoden 2013 palkintojenjakotilaisuudessa”

Tuloksia:2013
A-SARJA Tali 
B-SARJA Master
43. Pohjolan Malja – lähipeli arvossaan

 Klubin vuotuinen golfmestaruuskilpailu Pohjolan Malja pelattiin 27.8.2013 aurinkoisessa säässä. Kenttinä olivat perinteisesti Tali ja Master. Osallistujia A- ja B-sarjoissa oli yhteensä 110. Kaikkiin sarjoihin (A, B ja Veteraanit) saatiin uudet voittajat.
Klubin mestariksi pelasi Tero Talkamo tuloksella 79 lyöntiä. Talin liukkailla griineillä veteraani-sarjalainen Tero pesi nuoret haastajansa, joiden pitemmät väylälyönnit Tero kuittasi puteillaan.
A- sarjan Talissa voitti Mikko Muoniovaara tuloksella 34 pistettä, ja B- sarjan Jusa Laurila tuloksella 35 pistettä. Jusa voitti myös veteraani-sarjan.

Klubilla ruokailun höysteeksi käytiin jälkipelejä niin kuin golfiin kuuluukin. Eniten puhutti griinien nopeus. Talissa Stimp- luku oli 3,3 – 3,5 ja Masterin Forestilla 2,8. Varsinkin Talin griinien liukkaudesta oltiin puolesta ja vastaan. Hyvin menestyneet pitivät niitä joskin hyvin nopeina,niin jyvät akanoista erottavina. Suuri enemmistö taas oli sitä mieltä, että klubipelaajille aivan liian liukkaita. Tuloksia katsoessa puttipelin vaikutusta pelaajien suorituksiin kyllä oli havaittavissa.
Mikä on Stimp- luku? Stimp- luku on griinin nopeuden mittaustapa, jonka 1935 silloinen Harvardin Golf Team´in kapteeni Edward S. Stimpson kehitti oltuaan seuraamassa U.S. Open- kilpailua, jossa voittotulos oli +11. Mm. Gene Sarazenin kevyet putit valuivat griinin yli raffiin. Stimp- laite otettiin USGAn käyttöön 1937 ja on edelleen käytössä lähes kaikkialla. USGAn ja myös Suomen Golfliiton Stimp- arvot ovat: Hidas 1,4, keskinopea 2,0 ja nopea 2,6. US Open´in käyttämät arvot ovat hidas 2,0, keskinopea 2,6 ja nopea 3,2. Talin griinien nopeudet olisivat siis olleet nopeat Golfin Major- kilpailuissakin.
Toinen jälkipeliaihe, josta keskulteltiin, oli osallistujamäärien lievä putoaminen. Vuosi vuodelta tuonne 40-vuotis-juhlakilpailuun asti määrät hieman kasvoivat, mutta ovat sen jälkeen pudonneet (v. 2010 150, v. 2011 136, v. 2012 129 ja tänä vuonna 110 kilpailijaa).  Olisiko taas aika uudistua, tai ainakin pohtia, miten saada nuorempia mukaan, kun vanhimmasta päästä osallistujakunta alkaa väistyä?
Perinteisen ”Pohjolan miehen” puheen piti kisan perustajajäsen ja Klubin kunniagolffari Seppo Soratie. Puheessaan Seppo pahoitteli POHJOLAn ottamaa uutta linjausta, että tästä eteenpäin POHJOLAn tuki kaikkeen golfiin liittyvään osoitetaan suoraan ja ainoastaan golfliitolle. 
Kilpailun  A- ja B- sarjojen voittajat Mikko ja Jusa pitivät kuitenkin perinteisen linjan, ja kierrättivät konjakilla nesteytettyjä voittopyttyjä salissa.

Klubin golfkilpailutoimikunta kiittää osallistujia hyvässä veljellisessä hengessä käydystä ottelusta ja sponsoreita arvokkaista ja arvostetuista palkinnoista.

Jusa

2013 Pohjolan Maljan voittajat vasemmalta Jusa Laurila, Tero Talkamo ja Mikko Muoniovaara